Annons:

Annons:

UD lyfter reseavrådan: ”Stort ansvar på resenärer”

UD tar bort reseavrådan för alla världens länder från 1 oktober, rapporterar Aftonbladet. Den infördes den 14 mars 2020 med anledning av coronapandemin. – Reseavrådan för alla världens länder var en extraordinär åtgärd i en svår och oförutsägbar tid, säger utrikesminister Ann Linde i ett pressmeddelande.

Hon konstaterar att ambitionen hela tiden varit att lyfta avrådan så fort som möjligt.

– Resenärer har fortsatt ett stort ansvar att själva ta reda på vad som gäller på resmålet och att följa de regler och rekommendationer som finns, säger Ann Linde., säger Linde.

Även om det inte längre finns en bred avrådan med anledning av pandemin, finns i många länder fortfarande restriktioner som kan påverka en resa såsom krav på munskydd, uppvisande av negativa PCR-tester eller vaccinationsintyg. I vissa länder råder fortfarande inreseförbud för utländska resenärer. Generellt sett är det enklare att resa om man är fullvaccinerad mot covid-19. Folkhälsomyndigheten rekommenderar ovaccinerade utlandsresenärer att testa sig när de återvänder till Sverige enligt ett pressmeddelande.

Varken vaccinationsbevis eller deltagartak kommer att behövas när restriktionerna avvecklas den 29 september, meddelar regeringen på en pressträff.

– Folkhälsomyndigheten har nu istället tagit fram nya rekommendationer som riktar sig till var och en. Det finns särskilda rekommendationer för de som är ovaccinerade, säger kultur- och idrottsminister Amanda Lind (MP).

Rekommendationerna för de som inte vaccinerats mot covid-19 är att fortsatt undvika trängsel och att inte gå på större evenemang.

– Långsamt släpper pandemins grepp, säger socialminister Lena Hallengren

6 kommentarer

  1. Resegubben: Det var på tiden. Att lägga en "våt filt" över allt resande genom en generell avrådan utan att man orkar bemöda sig att göra enskilda bedömningar som UD fram tills nu gjort är verkligen bedrövligt. Många andra länder har arbetat med att kategorisera resmål så att avrådan är anpassad efter läget. Svara
  2. Johan Magnus Eriksson Aeroflot Russian Airlines: Det var sannerligen på tiden. Nu väntar vi lika förväntansfullt på 31 oktober då vi hoppas på att inkommande människor tillåts besöka vårt vackra land! https://www.government.se/press-releases/2021/09/vaccinated-people-travelling-to-sweden-from-albania-andorra-faroe-islands-israel-morocco-monaco-and-panama-are-exempted-from-the-entry-ban-and-test-requirement/ Svara
  3. Lennart Bergström: Johan Magnus Eriksson, Du ska vara glad att vi inte har haft lock down som andra länder. Under 18 månader och fortfarande kan vi inte utan karantän besöka släkten i Norge. Sverige har haft en synnerligen bra strategi. Svara
  4. Johan Magnus Eriksson Aeroflot Russian Airlines: Hej Lennart, Kunde ej ha sagt det bättre själv! Önskar dig en positiv och framgångsrik helg ☀️ Svara
  5. Josef: Inte bra. Kommer man ångra. Svara
  6. Eri: Reseavrådan till alla länder skulle naturligtvis ha implementerats direkt. Det jäkla hattandet som var från ena veckan till den andra var under all kritik. Inte så konstigt att det blev kaos gällande återbetalningar från resebyråer och flygbolag heller när bokningar tog in eftersom det inte fanns någon klar bild av hur reseavrådan skulle fortskrida, utan man uppdaterade med någon veckas mellanrum. Svara

KOMMENTARER

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Våra regler är enkla: Håll en god ton. Visa respekt för dem vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras av redaktionen.

6 KOMMENTARER ÖPPNA
Travel Consultant till Winberg Travel
Sista ansökningsdag:
5 november 2021

Prenumerera gratis på Travel News fullmatade nyhetsbrev och få senaste nytt från reseindustrin varje vardag senast klockan 8.