Annons:

Sommarens resande: Krakow en vinnare

En trend för sommaren 2019 har varit storstadssemestern som ökat stort med London (+38 procent), Prag (+38 procent) och Krakow (+40 procent) i spetsen. Bland charterresmålen klättrar Preveza in på topp tio och nyare resmål som Durres och Kavala står för stora ökningar, även om de än så länge hamnar utanför topplistorna. Störst tapp står resorna till USA för – en effekt av den svaga svenska kronan, enligt ett pressmeddelande.

– Med en något trög start av försäljningen i början av året har vi under sommaren haft fullt upp. Våra säljare och vår hemsida har jobbat hårt för att tillfredställa svenskarnas törst efter solsäkra veckor. Precis som vi förutspådde innan sommaren blev Bali en av sommarens stora snackisar. Ett resmål med vacker natur, fantastisk lokalbefolkning, bra surf och ett lugn som många andra platser saknar. Dessutom är ju vädret bäst nu under våra sommarmånader, säger Lina Eklund, PR-specialist på Resia i ett pressmeddelande.

Sommarens trend – storstadssemester

Tidigare år har svenskarnas fokus mest legat på resmål som kan erbjuda svalkande dopp i sommarhettan. I år syns stora ökningar på storstäder i Europa, många som inte har badmöjligheter över huvud taget. På topplistan ökar London och Prag med +38 procent vardera jämfört med förra året. Prisvärda Krakow ökar med hela +40 procent, främst på grund av sitt goda rykte som en mysig storstad men självklart även då man får betydligt mycket mer för pengarna här än på många andra platser just nu. Utanför topp tio syns flera stora ökningar med Madrid i spetsen (+106 procent). Denpasar på Bali ökar med hela + 78 procent, trendiga Beirut med +71 procent och Dublin och Lissabon med + 45 procent vardera.

Svag krona bidrar till stort tapp på resor till USA

Det har väl inte undgått någon att den svenska kronan inte är särskilt fördelaktig för den som vill semestra i USA just nu. Detta märks även på bokningarna där minskningar syns på i stort sett alla stora städer i USA. New York är den enda som tar sig in på topplistan, men utanför den syns en minskning med -36 procent på San Francisco, – 37 procent på Los Angeles, – 41 procent på Orlando och – 10 procent på Miami.

Inga större överraskningar på chartertopplistan

Topplistan över mest bokade charterresmål ser i stort sett likadan ut som den gjorde förra sommaren. Mallorca toppar, strax före Chania på Kreta och Rhodos stad. Palma de Mallorca ligger dessutom på sjätte plats över mest bokade resmål med reguljärflyg så resmålet är definitivt en favorit bland svenskarna. Den enda nykomlingen på listan är Preveza på det grekiska fastlandet. Hit flyger man främst för att besöka de grekiska pärlorna Parga och Lefkas. Det resmål som fick lämna topplistan var Zakynthos som dock bara tappade en placering och hamnade på en elfte plats. Störst ökningar står Durres i Albanien (+ 350 %) och Kavala (+ 90 %) på grekiska fastlandet för. 

Mest bokade flygresorna med avresa under juni och juli 2019

 1. London (1)
 2. Prag (5)
 3. Barcelona (2)
 4. Malaga (3)
 5. Paris (6)
 6. Palma de Mallorca (7)
 7. Alicante (ny!)
 8. Krakow (ny!)
 9. Rom (ny!)
 10. New York (10)

Mest bokade charterresorna med avresa under juni och juli 2019

 1. Palma de Mallorca (1)
 2. Chania (2)
 3. Rhodos stad (3)
 4. Split (5)
 5. Antalya (6)
 6. Larnaca (4)
 7. Kos stad (7)
 8. Las Palmas (10)
 9. Heraklion (8)
 10. Preveza (ny!)

– Listorna avser bokningar som gjorts hos Resia (både i butik och online) under 2019 med avresa under juni och juli 2019. Inom parentes syns förra årets placering vid samma tidpunkt.

Kommentarer är stängda.

Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Producent för grupp & konferens till Travel Service
Sista ansökningsdag:
18 april 2024
Affärsresesäljare till Travel Service
Sista ansökningsdag:
18 april 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024