Annons:

Premium

Brittiska krav på kalorimärkning på restauranger

Fish and chips är fortfarande okey, bara du samtidigt får reda på hur många kalorier du får i dig. Brittiska restaurangkedjor ska nu enligt lag meddela gästerna om deras kaloriintag. Text: Janne Sundling

En ny lag som innebär att restauranger eller restaurangkedjor med fler än 50 anställda ska ge kaloriinformation på menyerna träder i kraft i påskveckan. Gästerna ska få uppgifter och varje rätt och dryck, samt delges att ”vuxna behöver cirka 2 000 kcal om dagen.”

På Dishoom, en kedja med indiska restauranger, kan kunderna nu se kaloriinnehållet i kycklingcurry är på 728 kcal.

Lagkravet är ett försök från brittiska regeringen att ta itu med fetman i landet, nästan två tredjedelar av alla vuxna, 35 miljoner människor, klassas som överviktiga, enligt National Health Service. 

Kalorimärkningen är inspirerad av USA, där Food and Drug Administration kräver att restauranger med 20 eller fler platser ska ange kalorier sedan 2018. 

I en undersökning som gjordes i Storbritannien förra året sa 55 procent av de tillfrågade att kalorier på menyerna skulle vara ineffektiva för att bekämpa fetma.

De flesta restauranger i England kommer inte att behöva följa reglerna eftersom de sysselsätter färre än 50 personer.