Annons:

Chefskocken byggde hjälporganisation som trotsar ryska attacker

På krigets 278:e dag meddelar World Central Kitchen att de serverat 180 miljoner måltider till nödställda i Ukraina. Nu förbereder de sig inför en kall och hård vinter. Text: Janne Sundling


Wall Street Journal har utsett World Central Kitchen till “2022 Humanitarian Innovator”. Ukrainas president Zelenskyy har gett grundaren José Andrés en hedersorden.

World Central Kitchen finns inte bara i Ukraina. I 12 år har de bistått vid humanitära katastrofer runt om i världen. Organisationen startade när José Andrés, 53, mobiliserade kockar och restauranger i efterdyningarna av jordbävningen 2010 som ödelade Haiti.

Det var inte en vändning som Andrés förväntade sig för sin karriär när han var en ung kock i Barcelona, ​​eller byggde ett imperium med mer än ett dussin restauranger över hela USA, och fick Michelin-stjärnor, eller hade matlagningsprogram på tv. Men i Puerto Rico, efter orkanen Maria 2017, fann Andrés att WCK kunde mobilisera omkring 20 000 volontärer, en flotta av food trucks och varje tillgängligt kök för att producera 3,7 miljoner måltider.

Men att driva dessa operationer mitt i en väpnad konflikt som i Ukraina? Det var annorlunda – även om Andrés menar att varje humanitär katastrof är ett dödligt hot, med eller utan kulor som flyger.

Ett WCK-kök i Charkiv förstördes av ett ryskt granat i april. Ett tåg som transporterade 34 pallar med livsmedel blev påkörda i juni.

Sedan den ryska invasionen av Ukraina började har WCK serverat måltider till mer än 180 miljoner människor.

Nu vet de att en hård vinter väntar. Förutom kylan kan de ryska attackerna väntas tillta.

Och det gör det genom att växla upp insamlingsarbetet. En rik, fast anonym, donator har lovat att dubbla alla bidrag upp till 10 miljoner dollar under tiden fram till årets slut.

Här berättar man om stödinsatserna i den ny befriade staden Cherson:


Mer om WCK:

https://wck.org/


En ung besökare på WCT:s gatukök i Cherson.
WCK-grundaren José Andrés fick i förra veckan en hedersorden från Ukrainas president Volodimir Zelenskyy som även uppmärksammas med en minnesplatta i Kiev.

Kommentarer är stängda.

Restaurangchef – Vaxholms Kastell & Badholmen
Sista ansökningsdag:
23 februari 2023
Sales Executive – Junior – Stockholm
Sista ansökningsdag:
2 februari 2023
Jambo Tours söker en biljettör
Sista ansökningsdag:
31 januari 2023
Skandinaviens största safaripark söker operation manager
Sista ansökningsdag:
11 februari 2023