Annons:

Första restaurangkedjan med boimetriska betalningar får kritik

Panera är den första restaurangkedjan som använder Amazon Ones biometriska betalningar, står nu inför granskning från lagstiftare och aktivister. Amerikanska bageri- och kafékedjan Panera kommer snart att tillåta kunder att betala med handflateavtryck. Text: Janne Sundling

Den nya tekniken och väcker oro bland integritetsförespråkarna.

Företaget tillkännagav förra veckan att det skulle införa biometriska läsare under de kommande månaderna som ger kunderna tillgång till kreditkorts- och lojalitetskontoinformation genom att skanna sina handflator. 

Systemet utvecklades av Amazon och används på vissa flygplatser, arenor och livsmedelsbutiker.

Panera, som har mer än 2 000 kaféer över hela landet, är första restaurangkedjan som använder tekniken. Genom det nya programmet kommer besökarna att skanna sina handflator och få skräddarsydda orderrekommendationer baserat på tidigare preferenser. De kommer också att kunna betala med tekniken.

Amazon Ones expansion har blivit föremål för omfattande granskning, skriver The Guardian. 2021 lade Denver Arts & Venues ner planerna på att använda palmskanningsteknik för biljettlöst inträde på konserter i Denver efter motstånd från aktivistgruppen Fight for the Future.

”Den marginella i bästa fall bekvämligheten med att skanna en hand i stället för en biljett är ingen ursäkt för att implementera teknik som kommer att förvärra våldsamma system och orsaka omätbar skada”, förklarade Fight for the Future.

Panera specificerade inte var tekniken ska vara tillgänglig men sa att den redan hade distribuerats på ett antal bageri-kaféer i St Louis, Missouri, där företaget är baserat. Paneras lojalitetsprogram inkluderar cirka 52 miljoner medlemmar.

Amazon lanserade sin teknik på Amazon Go-platser i slutet av 2020 och står nu inför en stämningsansökan angående integritetsintrång efter att kunder hävdade att de inte var korrekt informerade om att sådan data skulle samlas in.

Sekretessförespråkare säger att denna data löper stor risk att bli hackad och stulen och, till skillnad från lösenord, kan den inte ändras efter att den har äventyrats. 2021 krävde bland annat senator Amy Klobuchar ytterligare information om programmet.

”Amazons expansion av biometrisk datainsamling genom Amazon One väcker allvarliga frågor om Amazons planer för denna data och dess respekt för användarnas integritet, inklusive om hur Amazon kan använda uppgifterna för reklam- och spårningsändamål”, skrev senatorerna då.

Kommentarer är stängda.

VD till RK Travel Group
Sista ansökningsdag:
3 mars 2024
komoot is searching for a Partnerships & Sales Manager
Sista ansökningsdag:
29 februari 2024
Är du vår nya stjärna? Snart öppnar Scandic Södra Kajen
Sista ansökningsdag:
27 februari 2024