– Jag är helt ställd just nu, det här har inte riktigt landat än. Jag har sett andra vinna under åren men trodde själv aldrig att jag skulle få stå här, det känns helt overkligt. Samtidigt är jag så otroligt glad och tacksam, säger Ida Bauhn i ett pressmeddelande från Årets Kock.
Ida Bauhn arbetar som köksmästare på Nour, som har en stjärna i Michelinguiden. Som debutant i SM i professionell matlagning imponerade Ida redan i kvalfinalen och visade därefter prov på kreativitet, teknik och fingertoppskänsla när hon tog sig hela vägen till seger med 774 poäng.
I årets final fick de tävlande komponera en komplett meny i fyra moment. Där allt från snacks, kall förrätt till en huvudrätt med anka och en ostdessert skulle lagas upp inför juryn. Temat var menyuppbyggnad och förmågan att skapa helhet och balans i rätterna var avgörande.
Vid prisceremonin mottog Ida Gastronomiska Akademiens mejerimedalj i guld ur händerna på H.K.H. Prins Carl Philip, beskyddare av Årets Kock, samt en prischeck på 250 000 kronor.
Rätterna som Ida Bauhn presenterade under finaltävlingen:
Moment 1 – Tema: snacks
Snacks 1: Grillad siklöja med brandade, akvavitinkokt fänkål och löjrom i en sås på blåmussla.
Snacks 2: Mousse på svensk anklever, kryddknäcke och gelé på aronia.
Moment 2 – Tema: Kall förrätt från nordiska vatten
Citrusbakad havskräfta, ragu på klo och kräftsmör, tomattartar och sockertångsrostad pumpakärna.
Moment 3 – Tema: Varm huvudrätt på anka.
Färserad anka, smörstekta trattkantareller och syrat kål.
Moment 4 – Tema: Salt eller söt osträtt
Hallands Himmel tillsammans med skum på Wrångebäck och ostsablé på Gammel Pär, rosenkvitten och päronkompott.