Annons:

McDonalds ut – och Moskvich in

Efter 30 år drar sig nu McDonald ur Ryssland. Restaurangerna stängde temporärt vid krigsutbrottet, men lämnar nu helt ryska marknaden. Men när franska Renault samtidigt lämnar Ryssland väcks ett varumärke från Sovjettiden till liv – ryska bilen Moskvich. Text: Janne Sundling

McDonalds öppnade sin första restaurang i Moskva 1990 – när Sovjetunionen fortfarande existerade. Men nu drar sig hamburgerkedjan ur Ryssland. De har haft 62 000 hel- och deltidsanställda i landet på närmare 850 restauranger. Huvuddelen av de har drivits av McDonalds, en mindre del i franschising.

Hela verksamheten ska säljas till lokala företag. Men företaget räknar med att det ändå betyder nedskrivningar av förluster på 1,2 – 1,4 miljarder dollar.

I måndags meddelade också Renault att de säljer sin verksamhet i Ryssland för en ”symbolisk” summa till ett företag som kontrolleras av staden Moskva.

– Den utländska ägare beslutade att stänga ned Moskvafabriken. Men vi kan inte tillåta att tusentals blir arbetslösa. Jag har därför bestämt att staden tar över och fortsätter biltillverkningen under det klassiska varumärket Moskvich, skrev stadens borgmästare Sergey Sobyanin.

Renault stänger fabriken och säljer sin 68 procentiga andel i ryska bilföretaget AvtoVAZ. AvtoVAZ tillverkade Lada, i Sverige marknadsfört som VAZ (av lätt insedda skäl).

Renault tog över Moskvafabriken 2005 och köpte samtidigt in sig i AvtoVaz.

Sergey Sobyanin säger att staden Moskva till att börja med ska producera traditionella bilar, men ser en utveckling där de i framtiden ska tillverka elbilar.

Kommentarer är stängda.

Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024