Annons:

Regeringen satsar en miljon på Bocuse d’Or

Regeringen har beslutat att stötta Bocuse d'Or Sweden och satsningen på den prestigefyllda kocktävlingen med en miljon kronor. Pengarna ska bidra till att stärka den svenska satsningen på gastronomi i toppklass och att stärka den svenska livsmedelskedjan. – Sverige är ett fantastiskt matland. Den här satsningen är ett led av arbetet med livsmedelsstrategin. Genom livsmedelsstrategin vill regeringen bidra till att Sverige är en attraktiv matdestination samtidigt som vi vill utveckla alla delar av livsmedelskedjan och främja svensk gastronomi, säger landsbygdsminister Peter Kullgren, enligt ett pressmeddelande.

Regeringen har idag, den 11 maj 2023, beslutat att stötta Bocuse d’Or Sweden och satsningen på den prestigefyllda kocktävlingen Bocuse d’Or 2025 med en miljon kronor. Satsningen syftar till att stärka den svenska satsningen på gastronomi i toppklass och att stärka den svenska livsmedelskedjan.

– Svensk gastronomi bidrar till ökat företagande och har utvecklats stort under de senaste åren och idag finns det ett stort antal topprestauranger runt om i Sverige. Det är ett viktigt skyltfönster som bidrar till att lyfta svensk matkultur, framgångsrika livsmedelsproducenter och skapa en stolthet för vår livsmedelsproduktion, avslutar landsbygdsminister Peter Kullgren.

Bocuse d’Or är världens främsta och mest prestigefyllda internationella tävling för kockar. Tidigare denna månad blev Gustav Leonhardt uttagen till att representera Sverige i kocktävlingen som grundades 1987, uppkallad efter stjärnkocken Paul Bocuse. Tävlingen arrangeras vartannat år i Lyon och nästa tävling äger rum 2025. Totalt deltar ungefär 60 länder genom kvaltävlingar på varje kontinent och redan nästa år är det tävling i Trondheim för att kvala in till huvudtävlingen i Lyon.

Det är Gustav Leonhardt som ska representera Sverige i världens mest prestigefyllda tävling för kockar. Gustav Leonhardt lyckades knipa platsen från de övriga två välmeriterade finalisterna Christian Siberg och Martin Karlsson under en spännande finaldag på Münchenbryggeriet i Stockholm. Vinsten innebär att det blir Gustav Leonhardt som ska representera Sverige i Bocuse d’Or under 2024 och 2025. Med sig i sitt team har han coach Sebastian Gibrand och commis Noel Moglia.

– Jag är superglad, lättad och förväntansfull. Allt på samma gång och jag är så tacksam för hela min fantastiska team. Jag har planerat för den här finalen under lång tid och det är en dröm att få representera Sverige i Bocuse d’Or. Nu startar min jakt på det svenska guldet i Bocuse d’Or, säger Gustav Leonhardt, i ett pressmeddelande.

Juryns motivering: Han har med stor teknisk skicklighet tillagat och presenterat två rätter i absolut världsklass. Ett exemplariskt utförande samtidigt som hela teamet bjöd på mycket energi och visade stor entusiasm i tävlingsköket.

För Team Leonhardt börjar nu planeringen inför sin första tävlingsuppgift som blir den europeiska kvaltävlingen Bocuse d’Or Europe som arrangeras i Trondheim den 19-20 mars 2024. Därifrån blir nästa anhalt den stora världsfinalen i Lyon i januari 2025.

Kommentarer är stängda.