Vinförsäljningen kan sjunka med 20 procent det kommande decenniet.
I en branschrapport från den amerikanska vinindustrin konstateras att vinkonsumtionen är på väg ner i de generationer som kommer efter fyrtio- och femtiotalisterna, i USA i efter de stora boomersgenerationerna efter kriget.
Samma fenomen finns i Sverige. Fyrtiotalisterna var de första som festade loss med (billigt) vin. Och de var rent av uppmanade till det. I slutet av 50-talet drev Systembolaget en ”Operation Vin”- kampanj: ”Välj vin – den otvungna, glada samvarons dryck”, för att få kunderna att välja alkoholsvagare drycker framför sprit. Sedan dess har det i princip varit en stadig ökning av vinkonsumtionen. 1971 var vinkonsumtionen för första gången större än hela spritkonsumtionen.
Men nu kan det vara på väg att ändra sig både i Sverige och USA.
Vinbranschen har en utmaning framför sig, skriver New York Times och refererar till ”State of the US Wine Industry 2022”.
I rapporten befarar man att vinförsäljningen kan sjunka med 20 procent det kommande decenniet. Den största orsaken, menar de, är att den kapitalstarka boomersgenerationerna nu går i pension, och även om de fortsätter gilla vin får de andra livsmönster, med färre AW och restaurangbesök när de tillbringar mer tid hemma.
De yngre generationerna väljer allt oftare andra alternativ, fler mikrobryggerier har gett ett uppsving åt öl och drinkkulturen anammas allt mer av de yngre.
”Medan boomers fortfarande köper vin till högre priser, kommer efterfrågan på vin att försvagas när fler når pensionsålder och yngre konsumenter fortsätter att föredra andra alkoholhaltiga drycker än vin”, skriver amerikanska vinbranschen i rapporten och konstaterar att det också är en pengafråga.
I Sverige har vinförsäljningen stadigt ökat, men minskade med 0,6 procent 2021 jämfört med föregående år, samtidigt som sprit, öl och cider och blanddrycker ökade under samma år.