Annons:

Volontärer och restauranganställda driver Ukrainas köksarmé

Ukrainas restauranger och deras anställda har ”gått i fält”. Överallt finns restaurangpersonal och frivilliga volontärer som ser till att äldre, barnfamiljer och soldater får mat. Text: Janne Sundling

Dmytro Borysov äger kedjan Gastrofamily med mer än 50 matställen över hela Ukraina. När Ryssland inledde sitt krig mot Ukraina hade han fullt med mat i kylar och förråd. Men alla restauranger stängdes i och med krigsutbrottet. 

Mat används också som ett vapen i kriget: ryska styrkor har riktat in sig på infrastruktur för matdistribution, med beskjutning av matlager och hjälpkonvojer, och blockerat förnödenheter från att nå belägrade städer som Mariupol . 

– Samtidigt fick vi våra första förfrågningar om varma måltider från militären. Vi bestämde oss för att öppna det första frivilligköket i en av våra restauranger, säger Dmytro Borysov till Bloomberg.

Hans restaurangpersonal började laga mat till barnfamiljer, äldre, räddningstjänsten och soldater. Snart anslöt sig andra restauranger.

De blev en armé av ”kökstrupper”.

– Första dagen gjorde vi cirka 600 måltider. Nu pratar vi om 3 000 till 3 500 varma luncher, som vi lagar varje dag i sju frivilligkök. Så det är mer än 150 000 måltider totalt, säger Borysov.

Internationella stödorganisationer som United Nations World Food Program och World Central Kitchen, mathjälpsgruppen ledd av den spanskamerikanska kocken José Andrés, har hjälpt till med finansiering och att leverera donerade förnödenheter. 

Men mycket av arbetet utförs av volontärdrivna lokala grupper i städer runt om i landet.

Ukraina är en av världens stora livsmedelsproducenter, en stor exportör av vete, majs och matolja, men den här säsongens skördar kan halveras, eller ännu värre, eftersom kriget stör jordbrukssektorn.

Mat används också som ett vapen i kriget: ryska styrkor har riktat in sig på infrastruktur för matdistribution, med beskjutning av matlager och hjälpkonvojer, och blockerat förnödenheter från att nå belägrade städer som Mariupol . 

När stridslinjerna förflyttades österut, intensifierades insatserna för livsmedelshjälp i befriade områden som skadades kraftigt av retirerande ryska trupper, av vilka många fortfarande saknar el och livsmedel. 

– Det är viktigt att få en varm måltid minst en gång om dagen i städer utan el, säger Alexey Shpionov från SET Event & Catering, ett Kiev-baserat företag som nu driver gratismatsalar i de ödelagda städerna Irpin, Bucha och Hostomel. De ger nu 2 500 personer mat per dag. 

Finansieringen kommer från en blandning av lokala och internationella källor. Borysov och Shpionov säger att deras välgörenhetskök kostar cirka 5 000 dollar per dag för mat, kocklöner, bränsle och utrustning. Bidrag från EU och USA hjälper till att täcka deras kostnader och båda arbetar också med World Central Kitchen, som tillhandahåller ekonomiskt och logistiskt stöd till lokala partners i landet.

Hjälpen kommer också från volontärer i grannländerna. När Jacek Polewski, som äger ett bageri i Poznań, Polen, hörde nyheterna om grymheterna i Butja kontaktade han en bageriägare i den nyligen befriade staden, och körde från Poznań och hjälpte till att restaurera bageriet i Butja och baka bröd: 

– Jag ville baka fullkornssurdegsbröd här – militärbröd som kan hålla sig färskt i två eller tre veckor, säger han till Bloomberg.

Efter den ryska reträtten från området kring Kiev har Borysov kunnat återöppna några restauranger för betalande kunder. Men andra förstördes i striderna. 

World Central Kitchen uppger att de så här långt sett till att 16 miljoner måltider serverats i Ukraina. 

SET Event & Catering beskriver sitt arbete i krigstid i en film:

Vill du bidra?

World Central Kitchen

Ukrainas officiella stödinsamling

Comments

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Våra regler är enkla:Håll en god ton. Visa respekt för dem vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras av redaktionen.

0 kommentarer Öppna