Annons:

Annons:

Ryanairchefen varnar för priskrig

Ryanair, Europas största lågkostnadsbolag, kommer att ha mindre än en procent av sina plan i luften under det här kvartalet. Det uppgav bolagets vd Michael O’Leary på måndagen. Samtidigt varnade Ryanairchefen för att flygindustrin i Europa nu utsätts för, vad han beskriver som, enormt destruktiva effekter som saknar motstycke. – Efter 11 september (terrorattackerna 2001) låg flygtrafiken nere i tre-fyra dagar. Nu har vi varit nere i nästan fyra månader, effekterna kommer att vara allvarliga, sa Michael O’Leary i en videopresentation av rapporten rapporterar SvD.

Michael O’Leary varnade också för att Ryanair kan få det tungt när en rad länder ger olika former av statliga stöd, framför allt till de traditionella flygbolagen. Lufthansa, Air France-KLM och Alitalia, de tre grupper som får mest, kan räkna hem omkring 250 miljarder kronor i olika typer av stöd enligt en sammanställning som Ryanair har gjort.

Till det kommer stöd, ofta i form av utlovade statliga lånegarantier, även till mindre bolag som SAS, Norwegian och Finnair.

– Statsstöden är illegala och de bryter mot konkurrensreglerna, säger Michael O’Leary enligt SvD.

Han hävdar också att de bolag som nu fått hjälp kan använda stödet för att pressa ned biljettpriserna så snart flygandet tar fart igen. Dessutom gör de statliga stöden att de lättare kan ta över konkurrenter som har svårt att klara sig.

KOMMENTARER

E-postadressen publiceras inte.

Våra regler är enkla: Håll en god ton. Visa respekt för dem vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras av redaktionen.

0 KOMMENTARER ÖPPNA

Prenumerera gratis på Travel News fullmatade nyhetsbrev och få senaste nytt från reseindustrin varje vardag senast klockan 8.