Annons:

Air France och KLM blir ny storägare i krisande SAS

Air France och KLM blir nya storägare i krisande SAS, enligt ett pressmeddelande. - Dealen slöts för 30 minuter sedan på ett styrelsemöte, säger Carsten Dilling, styrelseordförande i SAS på eftermiddagens pressträffen.

Castelake tar en andel på 32 procent, danska staten 26 procent, Air France-KLM 20 procent och Lind Invest 8,6 procent.

De återstående cirka 13,6 procent av aktierna kommer med största sannolikhet att fördelas mellan och innehas av vissa borgenärer som kan komma att erhålla ersättning i aktier.

SAS får in runt 13 miljarder kronor i nytt kapital, säger vd:n Anko van der Werff på pressträffen.

SAS befintliga aktieägare förlorar allt. Bolaget kommer att lämna börsen 2024, enligt Carsten Dilling, styrelseordförande i SAS.

– Detta är en historisk dag, säger SAS vd Anko van der Werff. Han tackar alla kunder, medarbetare och investerare. En ljus framtid väntar bolaget.

Några planer på att flytta huvudkontoret från Stockholm till Köpenhamn finns inte just nu, trots att många intensiva rykten motsatsen.

– Vi är ett skandinaviskt flygbolag med en stat som ägare. Köpenhamn är en viktig hubb för oss. Men det är Anko som bestämmer var vi ska ha tillväxt, säger Carsten Dilling, styrelseordförande i SAS.

– Vår viktigaste punkt är Kastrup, det är vår mest södra punkt. Men vi kommer att fortsätta att fokusera på Stockholm och Oslo. Du kan ta svenska staten ur SAS men inte SAS ur Sverige. Det finns inga krav att flytta huvudkontoret från Stockholm. Vi har ett långt hyresavtal här. Vi har hundratals medarbetare som bor här med sina familjer. De flyttar man inte hur som helst. Inget just nu kräver att vi ska flytta kontoret, lovar Anko van der Werff på pressträffen.

I övrigt ska allt rulla på som vanligt med allt från flygresor till Eurobonus-poäng under avslutningen av Charter 11-processen.

Följande står i ett pressmeddelande: ”Detaljerna och den slutliga dokumentationen för den överenskomna transaktionsstrukturen återstår att färdigställas mellan Investerarna och SAS. Transaktionen ska vidare godkännas som en del av SAS rekonstruktionsplan enligt chapter 11 (”Chapter 11-planen”). Godkännandet och ikraftträdandet av Chapter 11-planen kommer fortsatt att vara beroende av uppfyllande av olika villkor, inklusive godkännande av den amerikanska konkursdomstolen för New Yorks södra distrikt i USA (den ”Amerikanska Domstolen”), vilket kommer kräva att vissa borgenärer röstar för Chapter 11-planen, olika myndighetsgodkännanden samt genomförandet av en svensk företagsrekonstruktion (som beskrivet nedan). Transaktionen förväntas inte kräva något godkännande av befintliga aktieägare i SAS AB.”

En kommentar

  1. Don Pedro: "One of five ninetyfive" sa´ Jan Carlzon en gång i världen om SAS !!! ....