Annons:

Premium

Danska staten ökar sitt ägande i SAS

Det skulle kommit nästa vecka men kom i dag: danska staten är beredda at öka sitt ägande i SAS och direkt bidra till satsningarna i SAS Forward.

”Vi tänker oss en andel på mellan 22 och kanske upp till 30 procent för att säkra danska intressen på bästa möjliga sätt”

En bred majoritet i danska folketinget är redo att öka ägandet i SAS och att efterskänka en miljardskuld. Så lyder beskedet efter förhandlingar mellan partierna på fredagen. Det kom efter Sveriges besked att man på sikt vill dra sig ur SAS, precis som Norge gjorde 2018.

Det svenska beskedet att Sverige successivt kommer att dra sig ur SAS ökade trycket på Danmark. Svenska och danska staten är huvudägare i SAS och äger vardera 21,80 procent av aktierna.

Svaret från Danmark skulle kommit nästa vecka, men efter förhandlingar mellan partierna kom det i stället i dag klockan 11.15: Danmark ger SAS fullt stöd och är redo att både efterskänka bolagets skuld, samtidigt som staten är redo att öka sitt ägande från i dag nästan 22 procent upp till 30 procent.

Det uppgav finansminister Nicolai Wammen (S) vid en akut presskonferens i finansdepartementet på fredagsmorgonen.

– Det är uppenbart att SAS är i en svår situation och det är viktigt att säga att SAS är ett företag av stor betydelse för det danska samhället genom att föra ut Danmark och danskarna i världen och vice versa. Samtidigt har SAS stor betydelse för bland annat Köpenhamns flygplats.

– Vi på dansk sida är redo att hjälpa SAS med planen att få dem tillbaka på rätt spår, och är redo att…

Har du redan Premium? .

Läs vidare med Premium

Ingår

  • Exklusiva analyser och sammanställningar av data för branchen
  • Unika intervjuer med reseindustrins viktigaste makthavare
  • Artiklar med tips och råd om hur du blir effektiv i ditt arbete
  • Och mycket, mycket mer!

Köp Premium