Annons:

Premium

Danska staten ökar sitt ägande i SAS

Det skulle kommit nästa vecka men kom i dag: danska staten är beredda at öka sitt ägande i SAS och direkt bidra till satsningarna i SAS Forward.

”Vi tänker oss en andel på mellan 22 och kanske upp till 30 procent för att säkra danska intressen på bästa möjliga sätt”

En bred majoritet i danska folketinget är redo att öka ägandet i SAS och att efterskänka en miljardskuld. Så lyder beskedet efter förhandlingar mellan partierna på fredagen. Det kom efter Sveriges besked att man på sikt vill dra sig ur SAS, precis som Norge gjorde 2018.

Det svenska beskedet att Sverige successivt kommer att dra sig ur SAS ökade trycket på Danmark. Svenska och danska staten är huvudägare i SAS och äger vardera 21,80 procent av aktierna.

Svaret från Danmark skulle kommit nästa vecka, men efter förhandlingar mellan partierna kom det i stället i dag klockan 11.15: Danmark ger SAS fullt stöd och är redo att både efterskänka bolagets skuld, samtidigt som staten är redo att öka sitt ägande från i dag nästan 22 procent upp till 30 procent.

Det uppgav finansminister Nicolai Wammen (S) vid en akut presskonferens i finansdepartementet på fredagsmorgonen.

– Det är uppenbart att SAS är i en svår situation och det är viktigt att säga att SAS är ett företag av stor betydelse för det danska samhället genom att föra ut Danmark och danskarna i världen och vice versa. Samtidigt har SAS stor betydelse för bland annat Köpenhamns flygplats.

– Vi på dansk sida är redo att hjälpa SAS med planen att få dem tillbaka på rätt spår, och är redo att efterskänka skulder på cirka 3,5 miljarder DKK, samtidigt som vi kommer att fortsätta ha en betydande dansk ägarandel i SAS. Vi tänker oss en andel på mellan 22 och kanske upp till 30 procent för att säkra danska intressen på bästa möjliga sätt, säger finansminister Nicolai Wammen (S).

Danska statens tänkta bidrag till SAS är föremål för EU-kommissionens godkännande av EU:s statsstödslag.

Finansminister Nicolai Wammen har stöd av en bred majoritet i folketinget med Venstre, De Konservativa, Dansk Folkeparti, De Radikale och Socialistisk Folkeparti. Alla framhåller att det danska stödet kräver ”att alla andra också ger sitt”, som finansministern uttryckte det.

– Vi skickar ingen check med meddelandet i dag. Det är ett åtagande från en stor och bred majoritet i folketinget att fortsätta ta ansvar. Vi bidrar till en lösning. Nu måste andra partier göra sitt, saäger Nicolai Wammen och betonar att den danska andelen måste vara så stor att staten kan säkra ett betydande inflytande även i framtiden. Inte minst för att säkra

Köpenhamns flygplats som en stor arbetsplats och knutpunkt för flygtrafiken.

Den danska staten att äga 39,2 procent av aktierna i Köpenhamns flygplats, och är näst största ägaren efter Copenhagen Airports Danmark – ägd av Ontario Teachers’ Pension Plan och den Danska pensionsfonden ATP – med 59,4 procent.

Det blir nu upp till SAS ledning att visa man kan hitta andra nödvändiga investerare och få kontroll över kostnaderna. Nicolai Wammen betonade i dag att Danmark som stat vill inte driva ett flygbolag.

SAS-aktien steg i dag med 44 procent på Köpenhamnsbörsen.


På nytt jobb