Annons:

Premium

Norge ger SAS kalla handen

Norge nobbar SAS, men försöker rädda 1,5 miljarder kronor i lån till krisbolaget. ”Vi ska inte bli långsiktiga ägare i SAS”, betonade näringsminister Jan Christian Vestre. Av: Leif Holmkvist.

Den norska S-regeringen gör som sina svenska kollegor och vägrar teckna nytt kapital i konkursmässiga SAS. Arbeiderpartiets norske näringsminister öppnade presskonferensen med ett lovtal till svunna tider och prisade den skandinaviska modellen:

– SAS är ett äkta barn till den skandinaviska modellen byggd på trepartssamverkan och hög organisationsgrad, sade Jan Christian Vestre.

Men resten av talet var, trots diplomatiska formuleringar, ett enda långt belägg för att den tiden är förbi:

– Jag hoppas att SAS lyckas med sin plan, men min uppgift är främst att tillvarata norska skattebetalares intressen. Vi ska därför inte gå in med nytt kapital i SAS.

Däremot lånade norska staten genom Exfin, motsvarigheten till svenska Exportrådet, ut 1,5 miljarder kronor till SAS som stöd under coronapandemin. Om SAS går i konkurs eller träder i rekonstruktion är pengarna med stor sannolikhet förlorade.

Därför chansar norrmännen, liksom näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson gjorde med Sveriges femmiljarderslån för en månad sedan, på att konvertera lånet till aktier. Hellre rätt värdelösa aktier som med lite tur kan säljas än att helt förlora pengarna, resonerar de båda socialdemokratiska regeringarna.

Men Jan Christian Vestre ställde också krav:

– Vi vill vara en ansvarsfull långivare och kan låta hela eller delar av skulden omvandlas till aktier, men det kräver att alla andra långivare också är det.

Han betonade också hur stora problem SAS står inför och pekade på morgondagens strejkhot:

– SAS är börsnoterat och jag spekulerar inte i utgången. Men SAS styrelse måste hitta lösningar. Flygbolagen har fått 20 miljarder kronor i stöd av den norska staten under två års pandemi, men nu måste de stå på egna ben.

I höst ska Norge presentera en ny flygstrategi, berättade Jan Christian Vestre:

– Flygutbudet i Norge ska vara gott, vi ska täcka inrikesflygningarna och en god del av utrikestrafiken.

Det är ingen djärv gissning att SAS inte finns med som en pusselbit i den strategin.