Annons:

SAS och Airbus utvecklar elflyg tillsammans

SAS och Airbus har tecknat en avsiktsförklaring om forskning kring att utveckla flygplan som drivs av elektricitet. Det är första gången som ett flygbolag startar ett projekt tillsammans med en flygplanstillverkare för att införa elflyg för storskaligt, kommersiellt bruk, enligt ett pressmeddelande.

Samarbetet är ett gemensamt forskningsprojekt där SAS och Airbus tillsammans bygger kunskap kring operationella och infrastrukturella möjligheter och utmaningar kopplade till storskalig introduktion av hybrid- och elflygplan i kommersiell trafik.

– Vi är stolta över vårt ambitiösa hållbarhetsarbete och gläds nu åt att Airbus valt SAS som samarbetspartner för detta framtidsprojekt. Om det här blir verklighet kommer det att revolutionera flygets utsläpp, säger Rickard Gustafson, vd, SAS.

SAS har under årtionden arbetat för att minska utsläppen och på andra sätt verkat för ett mer hållbart flygande. SAS har som mål att minska utsläppen till år 2030 med 25 procent genom att modernisera sin flygflotta och öka användningen av biobränslen.

– Det är mycket glädjande för Airbus att SAS vill bidra med sin djupa kunskap och är med på resan att skapa framtidens flyg inom el- och hybridteknologi, säger Grazia Vittadini, Airbus Chief Technology Officer på Airbus.

I projektet ingår även att involvera aktörer inom elförsörjning med förnybar energi, för att säkerställa nollutsläpp när det gäller växthusgaser.

Kommentarer är stängda.