Annons:

Scandic gör svag vinst efter stort statligt stöd

Tredje kvartalet gör Scandic en vinst på 90 MSEK, men bakom detta finns statligt stöd på 371 MSEK samt låga operativa kostnader. - Vårt justerade EBITDA förbättrades jämfört med föregående kvartal och vände till ett svagt positivt resultat, bland annat drivet av låga operationella kostnader samt erhållna statliga stöd. Beläggningsgraden uppgick till 36 procent i kvartalet vilket är ungefär hälften av vad som tidigare varit normalt, och under vad som krävs för uthållig lönsamhet, skriver vd Jens Mathiesen i kommentar.

Sommaren blev en framgång för Scandic eftersom många valde att fira semester hemma. Men de nordiska huvudstäderna drog inte till många turister.

– Coronakrisen kommer att ha konsekvenser över lång tid för hotellbranschen, och det kommer att ta flera år innan vi är tillbaka på de beläggningsnivåer som rådde innan pandemin. Våra hyresavtal måste därför möjliggöra lönsamhet vid lägre beläggning och ha en balanserad riskfördelning i perioder med låg efterfrågan. Vissa hotell, framförallt i storstäderna, har idag en hyra som överstiger hotellets omsättning, vilket är orimligt. Vi intensifierar nu förhandlingarna med hyresvärdarna och kommer därför reducera hyresbetalningarna fram till att överenskommelser om nya villkor har nåtts, skriver vd Jens Mathiesen i kommentar.

4 kommentarer

  1. Steffen: Scandic vill göra sina aktieägare lugna, uppenbart. Samtidigt visar man upp fjädrarna inför den största konkurrenten Choice men det är bara teater. Ett spel. Scandic borde redovisa i siffrorna hur många rum dom under perioden valt att hålla stängda samt hur många hotell man avyttrat operatörsdriften av. Den oheliga alliansen av operatörer och fastighetsägare är ohällsosam i Coronatider och gör viljan att hålla verkligheten borta från allmänheten större än vad den borde vara. Det är ohällsosamt. Kvalificerad teater är vad som pågår nu för att hålla marknaden lugn men ingen applåderar.
  2. Vågen: Så sant Steffen
  3. Hans Frank: Steffen, det är tur att inte du är VD för Scandic.
  4. Steffen: @Hans Frank: Jo för att vara VD handlar ju så mycket om ren "make belief" ;-)
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024