Annons:

Sju av tio rum tomma på Scandic i september

Den genomsnittliga beläggningsnivån ökade under juni och juli för att sedan sjunka något i augusti. Scandics gör idag bedömningen att beläggningsgraden blir 30-35 procent i september vilket innebär ca 35 procents beläggning för det tredje kvartalet, enligt ett pressmeddelande.

Scandics genomsnittliga beläggningsgrad uppgick till 42 procent i juli och till 34 procent i augusti. Det är mycket stora variationer i hotellportföljen och generellt har de hotell som haft högst beläggning varit på mindre orter medan efterfrågan i storstäderna fortfarande är mycket svag. Norge var den nordiska marknad som uppvisade högst beläggning under sommaren. Under perioden juli-augusti översteg beläggningsgraden 30 procent på samtliga marknader.

Sedan slutet av augusti har bokningsaktiviteten ökat, men på grund fortsatt högt inslag av om- och avbokningar har den ökade bokningsaktiviteten ännu inte lett till en ökad beläggningsgrad. Baserat på nuvarande bokningstakt bedöms beläggningsnivån för september uppgå till 30-35 procent vilket innebär ca 35 procents beläggning för det tredje kvartalet som helhet. Kunderna agerar fortsatt med korta ledtider och marknadsutvecklingen kommer under de kommande månaderna i stor utsträckning bero på aktivitetsnivån hos företagskunderna. Scandic förväntar en gradvis förbättring av beläggningsgraden under hösten, framförallt drivet av att aktivitetsnivån bedöms öka i storstäderna från en mycket låg nivå. I början av september var ca 95 procent av Scandics totala rumskapacitet öppen

– Som väntat ökade aktivitetsnivån under sommaren främst drivet av nationell turism. Det är dock viktigt att påpeka att utvecklingen under resten av året i stor utsträckning avgörs av våra företagskunder. Effekten av coronaviruset kommer sannolikt att påverka vår bransch under lång tid framöver vilket innebär att vi behöver säkerställa lönsamhet vid lägre beläggningsnivåer än tidigare, säger Jens Mathiesen, vd och koncernchef för Scandic Hotels Group i ett pressmeddelande.

Scandic förväntar att justerat EBITDA för det tredje kvartalet kommer att påverkas positivt av direkta statliga stöd, exklusive permitteringsstöd, om minst 300 MSEK, hänförligt till den svenska, danska och norska verksamheten. Scandic gör bedömningen att en genomsnittlig beläggningsnivå på omkring 40 procent normalt sett behövs för att nå break-even baserat på justerat EBITDA, exklusive statliga stöd.

Under det senaste halvåret har kraftfulla besparingsåtgärder genomförts och ytterligare kostnadsreduktioner planeras. En del i detta arbete är den dialog som förs med fastighetsägarna om temporära hyresrabatter för 2020. För att ytterligare anpassa kostnaderna genomförs personalreduktioner i Norge och Danmark. Omstruktureringskostnaden för detta bedöms uppgå till ca 70 MSEK och kommer att redovisas i det tredje kvartalet.

Scandic har en tydlig ambition att på sikt överträffa sitt mål för justerad EBITDA-marginal på 11 procent, även med RevPAR och beläggningsgrad som är under 2019 års nivåer.

Delårsrapporten för det tredje kvartalet presenteras den 3 november klockan 07.30.

Kommentarer är stängda.

Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024