Annons:

Foto: Pixabay

Priskänsliga resenärer gynnar mindre kända spanska regioner

Restaurangerna på Balearerna har tappat fler gäster än i någon annan spansk region under sommarsäsongen 2025. Det visar en ny rapport från det Barcelona-baserade analysföretaget Delectatech, som specialiserar sig på data för restaurang- och hotellsektorn.

Enligt rapporten ”Restaurant Results in Summer 2025” finns ett tydligt samband mellan sjunkande beläggning och en långvarig prisuppgång. Totalt handlar det om ett tapp på 4,2 procent i gästunderlag på Balearerna. Det rapporterar Majorca Daily Bulletin.

Samtidigt går andra delar av Spanien åt motsatt håll. I regioner som Extremadura och Castilla-La Mancha – inte kända för sin massiva turism – ökade restaurangbesöken med mellan 1 och 3 procent. Även Andalusien hade en positiv utveckling.

Trots nedgången ligger Balearerna fortfarande bland de fem regionerna i Spanien med högst beläggning, mellan 36 och 42 procent. Men prisläget är bland landets högsta. Genomsnittskostnaden per nota ligger på 27,70–30 euro, i nivå med Baskien, Navarra och Asturien.

På plussidan noterar rapporten att Balearerna har den högsta kundnöjdheten i hela Spanien.

Efterfrågan ökar på enklare produkter som pizza, glass, juicer och smoothies samt på frukost och brunch. Samtidigt minskar intresset för mer traditionella kategorier som lamm, kanin, anka, fisk och skaldjur – liksom för vin och öl.

Comments

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Våra regler är enkla:Håll en god ton. Visa respekt för dem vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras av redaktionen.

0 kommentarer Öppna