Annons:

Premium Foto: Stockholms stad

Stockholmare tappar 7 850 timmar dagligen – på grund av Slussenkaoset

Förseningen av Slussens nya bussterminal kostar skattebetalarna nästan 2 miljoner kronor – varje dag. Nu kräver Handelskammaren en fullständig genomlysning av projektet.

Förseningarna vid Slussens tillfälliga bussterminal slår hårt mot både pendlare och samhällsekonomi. En ny rapport från Stockholms Handelskammare visar att förseningen innebär dagliga tidsförluster till ett värde av 1,9 miljoner kronor.

Varje dag tvingas resenärer lägga sammanlagt 7 850 extra timmar på att ta sig till det tillfälliga bussläget, jämfört med den planerade Katarinaterminalen. Tidsvärdet, beräknat enligt Trafikverkets modell ASEK 8, summeras till 1 882 000 kronor – per dygn.

Carl Bergkvist, chefekonom på Stockholms Handelskammare.

– Det här är ett tydligt exempel på hur försenad infrastruktur påverkar vardagen för tusentals människor och kostar stora summor. Det är stockholmarna som betalar priset, säger Carl Bergkvist, chefekonom på Stockholms Handelskammare.

Katarinaterminalen, som från början skulle stå färdig i slutet av 2023, har nu försenats ytterligare två månader – till efter årsskiftet 2025/2026. Hittills har de samlade förseningarna lett till en samhällsekonomisk tidsförlust på hela 1,3 miljarder kronor, enligt Handelskammarens beräkningar.

För resebranschen innebär de återkommande problemen kring Slussen inte bara missnöjda pendlare, utan också minskat förtroende för kollektivtrafiken i Sveriges huvudstad. Projektet har dragits med förseningar under flera politiska mandatperioder, och Handelskammaren efterlyser nu en genomlysning.

– 500 förlorade år av restid är ett högt pris för några extra promenadminuter. Skattebetalarnas pengar måste användas mer ansvarsfullt, säger Bergkvist.

Rapporten sätter återigen fokus på vikten av tydligare styrning och ökad transparens i stora infrastrukturprojekt – något som berör såväl transportsektorn som besöksnäringen i hela regionen.

Fotnot: Beräkningen av restidskostnaden är utförd genom Trafikverkets ASEK-8-metod. Kostnaden motsvarar det samhällsekonomiska värdet av den tid som resenärer förlorar eller sparar till följd av förändringar i transportsystemet, baserat på individers betalningsvilja för att minska sin restid.

Relaterade artiklar