Annons:

Premium

Analys: Regionala miljardinvesteringar ska inte kamoufleras som satsningar på järnväg

Rapportens fem slutsatser är kloka och välgrundade. Med de medel som anses läggas på järnväg skulle man kunna få mycket mer tåg för samma pengar. Järnvägens problem är inte bristen på pengar utan det faktum att de medel man har inte används optimalt, skriver Travel News tågexpert Mats Nyblom i en analys av rapporten: Så kan svensk järnväg förbättras inom 10 år.

“…järnvägsbranschen måste vara tydlig. Det riskerar nämligen att många ifrågasätter järnvägen då man hör de enorma belopp som ‘behövs’ för att utveckla tågtrafiken. Det mesta handlar om andra politiska ambitioner än att göra själva järnvägen bättre”

Det är viktigt att man skiljer på regionalpolitik och järnväg. Ett tydligt exempel är den nya järnvägen Göteborg – Borås som kan komma att kosta 45 miljarder och ta tio år att bygga. För det järnvägsföretag som kommer att köra dessa lokaltåg någon gång i framtiden kan det handla om ett resultat på sista raden om något tiotal miljoner (om det inte går som för MTR Pendeltågen). Dessa 45 miljarder är alltså ingen satsning på tågtrafik utan en regionalpolitisk satsning. Sannolikt kan man med trimningsåtgärder på kanske en procent av detta belopp uppnå samma resultateffekt inom järnvägsbranschen. Här tycker jag att järnvägsbranschen måste vara tydlig. Det riskerar nämligen att många ifrågasätter…

Har du redan Premium? .

Läs vidare med Premium!

Ingår

  • Exklusiva analyser och sammanställningar av data för branchen
  • Unika intervjuer med reseindustrins viktigaste makthavare
  • Artiklar med tips och råd om hur du blir effektiv i ditt arbete
  • Och mycket, mycket mer!

Köp Premium