Annons:

Premium

Detta lärde jag mig på SKR:s årliga dag för besöksnäringen

Travel News chefredaktör Viggo Cavling gick på Sveriges kommuner och regioners heldag för besöksnäringen med temat “Besöksnäring i förändring” Vad innebär det för kommuner och regioner?” Här är hans rapport. 

Jag brukar skämta och säga att Sveriges kommuner och regioner är det närmaste vi kommer den djupa staten i Sverige. Organisationen är ett kitt mellan de offentliga aktörerna ute i landet och regering. Men till skillnad från mycket annan skattefinansierad verksamhet gäller inte offentlighetsprincipen här. Det är därför SKR kan bygga en ny fastighet bredvid Sheraton i Stockholm för x antal miljarder utan att vi skattebetalare vet prislappen. Förnärvarande håller SKR till vid Slussen, men dagens möte var på Munchenbryggeriet i Södermalm med underbart utsikt över stadshuset och Riddarfjärden. 

Dagen inleddes med att en skogstokig klimatforskare flygskammade alla i salen. Hon varvade attackerna på landets regionala flygplatser med att berätta anekdoter om sitt personliga liv och platser hon gillade. Det var ungefär som att lyssna på Greta Thunberg när hon var som hetast. Vi måste ställa om nu och gör vi inte det väntar Armageddon. Glöm hållbart flygbränsle och elflyg, det kommer aldrig att funka var forskarens budskap som påminde om Stina Wollter när hon pratade och gick runt på scenen.

Foto: Viggo Cavling
Gotlands flygplats.

Det är fascinerande att den djupa staten, jag menar förstås SKR, tar in en sådan talare i en tid när de regionala flygplatserna blöder hundratals miljoner och infrastrukturen i Sverige är på väg att rasa ihop fullständigt. SKR om några vet att Sverige är ett avlångt glest befolkat land. Drar du ett streck över Göteborg till norr om Uppsala så bor nio miljoner människor under det och en över. 

En kommunpolitiker från Kalmar reste sig upp och undrade hur näringslivet i Småland ska överleva när tågen aldrig går i tid, det är förbjudet att flyga och vägarna är igensnöade. Det hade forskaren inget svar på. Istället refererade hon till böcker av klimatjournalisterna Erika Bjerström och Peter Alestig. Budskapet var klart, vi ska varken producera varor eller köpa något. Det enda som var godkänt var en picknick i skogen i total ensamhet. Det är uppenbart att flyget har tagit över kärnkraftens roll i den svenska debatten. 

Jag måste säga att det är pinsamt att vara med när de kommunala och regionala tjänstemännen blev skammade på detta sätt. Publiken bestod av 306 personer från Visit Skåne i söder till Swedish Lapland Visitors Board i norr. 75 procent var kvinnor och resten män. Jag såg ytterst få nysvenskar i den stora salen. Jag ville resa mig upp och berätta för alla att Sverige idag är världens mest hållbara turistnation. Det lärde jag mig på Germany Travels pressträff i våras. Tyskland ligger på plats fyra efter de nordiska länderna och de var mycket stolta över detta. Detta innebär att internationella turister som vill semestra hållbart gör detta bäst i Sverige. Alla andra nationer i världen är bakom oss när det kommer till hållbarhet. Det är därför vi inte ska säga nej till en enda besökare oavsett hur långt de reser för att komma hit. Det är nämligen bättre att de är hos oss än i alla andra länder. Jag är nämligen övertygad om att världens turister inte stannar hemma bara för en förvirrad forskare anser att de ska göra detta. 

Ordet strategi var det ord som jag hörde flest gånger under denna dag. Många modeller presenterades för att strategin skulle bli tydlig och sedan predikas ut i verksamheten. Svenska institutet håller just nu på med världens största grupparbete för att slå fast vad varumärket Sverige ska kommunicera och hur det ska se ut. Tyvärr verkar det bli idel floskler. Jag tycker att vi borde utgå från våra värderingar och vara tydliga med att vi är världens mest frihetliga land med sekulära värderingar. Alltså ett extremt land enligt en förkrossande majoritet av världens befolkning. Det är minst lika intressant som att vi är landet med flest öar eller om det är sjöar i världen.

Därefter kom en passionerad norrbagge och slog ett slag för turism och ja, även flyget. Det gav en spontan applåd i lokalen. Han pratade om turismens närhet till jordbruk. Han såg turismen som det absolut bästa sättet att hålla liv i landsbygden utanför de stora städerna. Han var för en turistskatt på typ en procent på all konsumtion på stora turistorter. En bäddskatt på hotell som det pratas om i Sverige såg han som direkt kontraproduktiv. Jag kan bara hålla med.  

Foto: ChatGPT
Sverige 2035: Mellan älgar, AI och autenticitet.

Det bjöds på en framtidsspaning som målade upp två väldigt olika bilder. Den ena bilden var becksvart, den andra känner vi igen från Jehovas vittnen broschyrer. Dagen avslutades med att Skånes djurpark och Kopparbergs gruva utanför Falun berättade om sin verksamhet. Jag hade gärna sett fler representanter för näringen på scen. Men det är uppenbart att det offentliga är ganska ointresserade av den kommersiella  delen av turistnäringen. Man hjälper hellre hembygdsföreningar att hitta fler medlemmar. Där har vi förklaringen till att besöksnäringen står och stampar på 2 procent av BNP. 

Text: Viggo Cavling

Viggo Cavling, chefredaktör på Travel News