Annons:

Premium

Hur kan melankoliska nordbor vara lyckligast i världen?

I onsdags släpptes den trettonde upplagan av den FN-sponsrade rapporten World Happiness Report. Samtliga länder i Norden hittas i topp tio. Men vad är det som gör att vi, med all vår melankoli och isolering, samtidigt är lyckligast av alla? 

”Snusmumriken menar att världen är full av krångel och elände och det finska leendet, det är helt enkelt att behålla ett neutralt uttryck i ansiktet”

Idéerna om hur syd- och nordeuropéer skiljer sig åt är väl utbredda. På varmare breddgrader dominerar det passionerade, stormiga och högljudda sättet. Här uppe hos oss, well – här är vi är tysta och introverta. Småprat är kallprat, och vemod, svårmod, svartmod bekanta känslor. Musiken går i moll. Melankoli är en hobby. Snusmumriken menar att världen är full av krångel och elände och det finska leendet, det är helt enkelt att behålla ett neutralt uttryck i ansiktet. 

Samtidigt: den trettonde upplagan av den FN-sponsrade rapporten World Happiness Report kröns av fyra nordiska länder. Finland, Danmark, Island och Sverige, i den ordningen. Med Norge på plats sju har vi hela Norden i toppen. Nyckeln i Finland sägs bottna i fyra grundläggande element: en nära koppling till naturen, en jordnära livsstil, en matkultur som utgår från ingredienser direkt från naturen och en hållbar inställning till livet. Många övriga nordbor skulle nog också skriva under på att de känner igen sig i det där. 

World Happiness Report tas bland annat fram av universitetet i Oxford och baseras på en enkätundersökning, där personer i länderna själva utvärderar hur lyckliga de känner sig. Forskare vid Lunds universitet ifrågasätter hur frågorna är ställda, om de tillfrågade skulle svara annorlunda om de var ställda lite annorlunda. Svaret tycks vara ja, vilket förstås skulle kunna leda till totalt annorlunda geografiska utslag. 

Personligen har jag mest reflekterat över World Happiness Report som en infallsvinkel – som i sin tur kan skapa gott innehåll i allt från självbilder till PR-kampanjer. Visit Finland har förstås inte varit sena på just den bollen. Efter rapportsläppet förra året kunde människor från hela världen tävla om att delta i en Masterclass of Happiness för att ”lära sig om hemligheten bakom finländarnas lycka”. Det blev en medial succé med hundratusentals ansökningar. 

I år är tanken att välkomna en ny grupp lyckosökare till en fem dagar lång så-kallad lyckoexpedition i Helsingfors, Helsinki Happiness Hackers. Heli Jimenez, Senior Director, International Marketing på Business Finland menar att det är dags att vända på det gamla finska ordspråket ”den som har lycka bör gömma den”. 

– Vi [har] beslutat att uppdatera det gamla uttrycket och göra det till vårt moderna motto: ”den som har lycka bör dela med sig av den”. 

Mycket av det här slog mig redan för tre veckor sedan. Då var jag på en annan slags finsk lyckoexpedition under fyra dagar i Uleåborg. Den innehöll allt från Polar Bear Pitching – ”the coolest startup event in the world” då entreprenörer visar prov på sitt engagemang och sin motståndskraft genom att pitcha idéer till investerare från en isvak – till musik- och konstfestivalen Frozen People. Ett slags arktiskt svar på Burning Man, där öknen bytts mot Bottniska vikens tjocka is. En kväll gick vi vintervandring i skogen. Efter ett antal kilometer i snön nådde vi ett vindskydd. En eld sprakade. Det grillades korv och dracks kokkaffe trots att timmen var sen. Historier berättades.

Aktiviteten är tidlös, en del av den finska folksjälen. Ja, den nordiska folksjälen. Säga vad man vill om sanningshalten och den vetenskapliga bärkraften i World Happiness Report. Men det slog mig, att det ständigt fanns en stillsam tillfredställelse närvarande. En nypa sisu, en nypa hygge. Glädje i gemenskapen intill brasan, eller för all del i en bastu. Men också i naturen, de öppna vidderna, möjligheten att alls vara ensam i en värld med så mycket överbefolkning och kaos. Vi har platser att pausa, att andas djupt. Kanske är vi nordbor lyckligast ändå. Om inte annat otroligt lyckligt lottade. 

På nytt jobb