Annons:

Rapport från kaoset på Arlanda: ”Folk spottar och skriker”

De långa köerna till säkerhetskontrollerna skapar kaos på Arlanda. Nu berättar SAS personal vid incheckningen att de utsätts för verbala och fysiska angrepp, rapporterar Kollega.

Martin Johansson, ordförande för SAS Tjänstemannaförening Terminal, säger att de förstår att många resenärer är stressade.

– Men så finns också de som spottar och skriker och rycker sönder kläder och uniformer.

Situationen är påfrestande för de anställda. Enligt Johansson nådde personalen en maxgräns under den gångna helgen. Prognosen för när köerna kommer gå tillbaka till normala nivåer är dock satt till september eller oktober.

– Vi får väl se om någon medarbetare fortfarande står på benen då.

87 procent av flygen från Arlanda har varit försenade de senaste dagarna, rapporterar DN.

Tidningens genomgång visar att det rör sig om minst tio minuters försening, i genomsnitt 20 minuter och i vissa fåtal fall upp till över 40 minuter. I söndags och måndags var 62 avgångar mer än en timme försenade.

Förseningarna kan bero på de långa köerna till säkerhetskontrollen. Bagage som har lastats på planet innan passageraren är på plats behövs antingen lyftas av eller så måste flygbolaget invänta resenären, vilket leder till förseningar.

Enligt Swedavia är förseningar vanliga under sommaren då fler reser.

En kommentar

  1. Erik: Märkligt att Arbetsmiljöverket inte har något att inflika i hela det här. Det är ju knappast en hållbar situation för de anställda heller. Tänk om halva personalstyrkan skulle sjuka sig, vad gör man då? Det är ju inte heller något som anställd ska känna, att man inte vågar sjukanmäla sig om man är sjuk t.ex