Annons:

Premium

Stängning av Bromma först 2035 – börja arbetet med ny Arlandabana

Slutåret för Bromma: år 2035. Men från 2030 ska bara fossilfritt flyg tillåtas på flygplatsen. För Arlanda ska processen inledas med prövning av ytterligare en landningsbana. Men beslutet först tas innan spaden sätts i marken. Det var Arlandautredaren Peter Normans besked i dag. Text: Janne Sundling

”Minst 60 procent bör år 2030 resa kollektivt. Där föreslår vi en förhandling med A-train som driver Arlanda Express för att sänka priserna, med fler och längre tåg och tätare turer”

Fjärran från de problem som pågår just nu med köer till säkerhetskontrollerna handlade det i dag om Arlandas framtid. Peter Norman har haft fyra månader på sig att utreda den.

Men snabb förflyttning av flyg från Bromma till Arlanda förespråkar han inte.

– Då måste man förbereda för att utöka kapaciteten framöver. Då kan man påbörja arbetet för ny landningsbana. Det tar nästan 20 år, med tio år av prövning av miljötillstånd, och tio år att bygga

– Därför bör man börja processen nu. Innan spaden sätts i marken kan man sedan fatta slutligt beslut. Men börjar man nu sinkas inte processen, sa Peter Norman.

Om allt flyg samlas på Arlanda kommer…

Har du redan Premium? .

Läs vidare med Premium

Ingår

  • Exklusiva analyser och sammanställningar av data för branchen
  • Unika intervjuer med reseindustrins viktigaste makthavare
  • Artiklar med tips och råd om hur du blir effektiv i ditt arbete
  • Och mycket, mycket mer!

Köp Premium