Konkurserna i hotell- och restaurangbranschen ökade med 7 procent under 2022. I december var ökningen 29 procent. Samtidigt var antalet nystartade restauranger det lägsta någonsin. Det visar siffror från UC. Av: Leif Holmkvist.
Under pandemiåret 2021 var konkurserna inom besöksnäringen förvånansvärt få med tanke på de hårda reserestriktionerna, bland annat på grund av stöd och möjlighet till anstånd med skatten.
Men när restriktionerna släpptes i fjol växte antalet konkurser. Enligt UC ökade konkurserna generellt med 5 procent, men inom hotell- och restaurangnäringen med 7 procent. Ökningen var koncentrerad till andra halvåret.
Kriget, inflationen och elpriserna låg bakom konkursvågen, skriver UC i ett pressmeddelande:
– Inför 2022 fanns en hög optimism, inte minst till följd av de rekordlåga konkurstalen under det gångna året och avlägsnandet av pandemirestriktioner, säger Johanna Blomé, ekonom på UC.
–…
Har du redan Premium? .
Läs vidare med Premium
Ingår
Exklusiva analyser och sammanställningar av data för branchen
Unika intervjuer med reseindustrins viktigaste makthavare
Artiklar med tips och råd om hur du blir effektiv i ditt arbete