Annons:

Premium

Konkursvåg över hotell och restauranger

Konkurserna i hotell- och restaurangbranschen ökade med 7 procent under 2022. I december var ökningen 29 procent. Samtidigt var antalet nystartade restauranger det lägsta någonsin. Det visar siffror från UC. Av: Leif Holmkvist.

Under pandemiåret 2021 var konkurserna inom besöksnäringen förvånansvärt få med tanke på de hårda reserestriktionerna, bland annat på grund av stöd och möjlighet till anstånd med skatten.

Men när restriktionerna släpptes i fjol växte antalet konkurser. Enligt UC ökade konkurserna generellt med 5 procent, men inom hotell- och restaurangnäringen med 7 procent. Ökningen var koncentrerad till andra halvåret.

Kriget, inflationen och elpriserna låg bakom konkursvågen, skriver UC i ett pressmeddelande:

– Inför 2022 fanns en hög optimism, inte minst till följd av de rekordlåga konkurstalen under det gångna året och avlägsnandet av pandemirestriktioner, säger Johanna Blomé, ekonom på UC.

– En ljus framtid spåddes för Sveriges entreprenörer och småföretagare. Men dessvärre bjöd året i stället på en rad otrevliga överraskningar som drabbade både svensk och global ekonomi. De marknadsmässiga kontrasterna mellan de första månaderna under 2022 och där vi står i dag är stora – vilket vi direkt ser avspeglat i UCs statistik med ökat antal konkurser och lägre antal nystartade bolag. Resulterar detta i en uppsägningsvåg och att energistödet för företag dessutom helt uteblir under vintern så riskerar svenska företag att få det ännu tuffare.

Till dessa svårigheter ska läggas Skatteverkets beslut att dra in anstånden för företag som dragit på sig skulder till Kronofogden. En stor andel av de företag som beviljats anstånd verkar inom besöksnäringen.

Men framför allt är det den sämre hushållsekonomin som slår hårt mot restaurangbranschen, påpekar UC:s Johanna Blomé:

– Efter pandemin, är kriget och inflationen ytterligare en tung sten i ryggsäcken för restaurangägare runt om i landet. Dessutom har hushållens förtroende för ekonomin varit rekordlågt under hösten enligt konjunkturinstitutets mätningar, till följd av det ökade ränteläget och att många upplever att lönen ”äts upp” av inflationen. Det resulterar i sig i att många väljer bort restaurangbesöket för att spara några extra kronor i plånboken. Särskilt som många restauranger tvingats höja sina priser till följd av ökade mat-, energi- och räntekostnader.

Text: Leif Holmkvist

På nytt jobb