Annons:

Prisökningar i reseindustrin kan leda till ökad inflation

”Priserna på logi, restaurangbesök, rekreation och kultur – det som vi kallar för kulflation – går mot strömmen. Där fortsätter priserna att öka, vilket eldar på inflationen”, säger Carl Mårtensson, prisanalytiker på SCB till DI.

Prisökningarna på många tjänster inom reseindustrin har stigit brant. Utrikesflyg var till exempel 48 procent dyrare i november 2023 jämfört med november 2021 medan konsumentprisindex steg 17,9 procent under samma period.

Campingpriserna steg med över 14 procent i november 2023 jämfört med 2022.

”Håller tjänsteinflationen i sig kan det dröja längre innan Riksbanken börjar sänka räntan”, säger SEB-ekonomen Robert Bergqvist till DI.

Att äta på restaurang, ta en kaffe på stan, träna på gym eller boka en charterresa är sådana exempel. Även konserter, datorspel, sportartiklar och blommor sorterar under svenskarnas kulkonto i den officiella prisstatistiken.

”Förenklat kan man säga att svenska konsumenter lägger i genomsnitt 22 procent av sina utgifter på varor och tjänster inom kulflationen, och att 22 procent av KPI baseras på prisutvecklingen inom dessa områden”, säger Carl Mårtensson, prisanalytiker på SCB.

”Även den svaga kronan och svenskt väder kan påverka efterfrågan. Men ökningarna är ovanligt stora även med hänsyn till att många utlandsresor är säsongsmässigt kopplade till skolloven”, säger Carl Mårtensson på SCB.

Inflationen i december offentliggörs den 15 januari. Två veckor senare, den 1 februari, släpper Riksbanken årets första räntebesked.

En kommentar

  1. Johan Söör: Man kan ha en hel del synpunkter på hur SCB mäter prisinflationen i camping. Har skrivit om det här: https://www.linkedin.com/posts/johan-s%C3%B6%C3%B6r-102259_scb-dyrare-roligheter-eldar-p%C3%A5-inflationen-activity-7150139140745879553-4RX6?utm_source=share&utm_medium=member_desktop