Annons:

Premium

Skatteverkets lån på 688 miljoner till Scandic snedvrider konkurrensen

På tre veckor har Skatteverket inte kunnat hitta det beslut som ger Scandic ett förmånligt lån på 688 miljoner kronor. Ligulas vd Uwe Löffler har nu skrivit till generaldirektör Katrin Westling Palm om hur Skatteverket snedvrider konkurrensen. Av: Leif Holmkvist.

”Varför får man fortsätta dela ut pengar vilket var förbjudet för oss alla som ville ha stöd under pandemin?”

Den 5 augusti skrev Travel News om hur Scandic klassat om sina skatteskulder till ett långfristigt och ytterst förmånligt lån hos Skatteverket. I sitt halvårsbokslut skrev Scandic:

”Återbetalning kommer att ske halvårsvis (april/oktober) under perioden oktober 2022 till april 2027. Under 2022 beräknas återbetalning ske med cirka 50 MSEK. Total uppgick denna skuld till 688 MSEK.”

Räntan löper med 1,45 procent vilket är osedvanligt lågt jämfört med bankernas krediter till hotellbranschen som i bästa fall landar på 4 – 5 procent.

Travel News begärde då ut det beslut som ligger bakom krediten samt anståndsbeslut avseende skatter och sociala avgifter till följd av pandemin. Vi har fått alla upptänkliga beslut om anstånd, som medges ett år i taget, men inget beslut om den femåriga avbetalningsplanen.

Vi har vid varje kontakt med sju olika befattningshavare i Skatteverket efterfrågat just det specifika beslut som möjliggjort lånet, men fått svävande svar eller hänvisats vidare. I dag säger Mats Karlsson:

– Du kan få det tidigast onsdag, om det alls finns. Och om det inte omgärdas av sekretess.

”Räntan löper med 1,45 procent vilket är osedvanligt lågt jämfört med bankernas krediter till hotellbranschen”

Vi har i vår ödmjukhet avstått från att hänvisa till de JO- och Regeringsrättsutslag (sedan 2010 Högsta förvaltningsdomstolen) som säger att en handling ska kunna lämnas ut inom högst två dagar.

Många har läst och reagerat på Travel News artikel om det frikostiga lånet till ett börsnoterat bolag. Inte minst Ligula Hospitality Groups grundare och vd Uwe Löffler, som i brist på klargörande besked lyft frågan till Skatteverkets generaldirektör:

”Varför får Scandic använda kapital till tillväxt och excessiva renoveringar i stället för återbetalningar? Varför får man fortsätta dela ut pengar vilket var förbjudet för oss alla som ville ha stöd under pandemin?” frågar han.

”Genom att bevilja detta extremt långa lån till Scandic ger sig Skatteverket in och påverkar konkurrensen på den svenska hotellmarknaden. Är det verkligen Skatteverkets roll?”, undrar Uwe Löffler och påpekar att lånet räcker till att utöka hotellflottan med 10 – 15 hotell.

Ligulagruppen valde att inte ta emot stödet och betalade punktligt sina skatter med privat lånade pengar:

”Nu känns det som att vi blivit rejält dragna vid näsan. Nu används svenska skattepengar till att skaffa hotell även i andra länder”, skriver han och påpekar att Scandic lätt skulle kunna betala sin skatteskuld:

”Scandic har 280 hotell och kan lätt avyttra ett 20-tal av dem. De har starka huvudägare och tillgång till kapitalmarknaden. Någon likviditetskris kan inte föreligga och därmed inte heller det rekvisit som ger möjlighet att låna av Skatteverket.”

Uwe Löffler undrar hur Scandics lån rimmar med reglerna om olovligt statsstöd och avslutar med en fråga till generaldirektören:

”Ämnar Skatteverket erbjuda alla som hade likviditetsproblem detta lån på samma villkor?”

Leif Holmkvist

På nytt jobb