Annons:

Premium

Snart är vi ikapp 2019 års hotellsiffror

Hotellbranschen har nästan återhämtat tappet under pandemin. Det visar Benchmarking Alliance siffror för juni. Men ett svart moln växer vid horisonten – inflationen. Av: Leif Holmkvist.

”För höga priser tillsammans med fortsatt hög inflation och möjligen en mer negativ konjunkturutveckling kan ge en sättning i marknaden”

Maj blev en bra månad för hotellägarna, konstaterar Johan Johander på Benchmarking Alliance:

– Ja, det var en väldigt stark månad på de flesta marknader. För mötestunga destinationer var det något av ”proppen ur” där uppdämt behov och vilja att mötas realiserades.

Även juni var en bra månad, men vi är ännu inte helt tillbaka på 2019 års beläggningsnivåer:

– Nej, det beror på att storstäderna släpar efter och på att vissa destinationer har haft stor kapacitetstillväxt, konstaterar Johan Johander.

Under juni har mycket handlat om den höga inflationen och kommande räntehöjningar som kan beskära hushållens budgetar och benägenhet att resa och bo på hotell:

– Det kan bli ett orosmoln framöver. Man bör hålla ögonen på prisutvecklingen, driven av både hög efterfrågan och hög inflation. För höga priser tillsammans med fortsatt hög inflation och möjligen en mer negativ konjunkturutveckling kan ge en sättning i marknaden.

”Följande städer lyckats locka fler gäster än riksgenomsnittet: Visby, Borås, Kalmar, Varberg, Karlskrona, Västerås, Linköping och Göteborg”

Har du redan Premium? .

Läs vidare med Premium

Ingår

  • Exklusiva analyser och sammanställningar av data för branchen
  • Unika intervjuer med reseindustrins viktigaste makthavare
  • Artiklar med tips och råd om hur du blir effektiv i ditt arbete
  • Och mycket, mycket mer!

Köp Premium