Annons:

Premium

Visita-rapport: Omställningsstödet har inte fungerat

Skatteverket beviljade endast runt 13 procent av det belopp som hotell- och restaurangföretag sökt i omställningsstöd för särskilt drabbade företag, visar en rapport från Visita. Text: Janne Sundling

”Antingen har Skatteverket tolkat regelverket på snävast tänkbara vis, eller så är lagstiftningen helt enkelt felaktigt utformad”

De restriktioner som regeringen införde under pandemiutbrottet ledde till kraftigt minskad efterfrågan på hotellnätter. Regeringen beslutade att försöka dämpa effekterna genom att införa ett omställningsstöd till företag som drabbats särskilt av restriktionerna. 

Visitas rapport ”Restriktionernas effekt på svensk hotellmarknad” visar att Skatteverket endast beviljat cirka 13 procent av det ansökta beloppet från hotell- och restaurangföretag.

Visitas chefsekonom Thomas Jakobsson konstaterar i rapporten, att det är uppenbart att lagstiftaren måste ha haft en annan intention än vad utfallet blev av omställningsstödet. Antingen har Skatteverket tolkat regelverket på snävast tänkbara vis, eller så är lagstiftningen helt enkelt felaktigt utformad.

Det totala stödbeloppet som hotell- och restaurangföretag ansökt om uppgår till cirka 1,3 miljarder kronor. Men Skatteverket har beviljat bara cirka 172 miljoner kronor, vilket är endast 13 procent av det sökta beloppet. 

Svenska gästnätter utgjorde 75 procent av alla gästnätter på hotell i Sverige under 2019. Logiintäkterna minskade i juni-juli 2020 jämfört med referensperioden med 2,7 miljarder, motsvarande -54 procent. 

Det totala antalet gästnätter var 4,1 miljoner färre än motsvarande period 2019, en minskning med 46 procent. Av det svarade svenskar för 46 procent. 

Har du redan Premium? .

Läs vidare med Premium

Ingår

  • Exklusiva analyser och sammanställningar av data för branchen
  • Unika intervjuer med reseindustrins viktigaste makthavare
  • Artiklar med tips och råd om hur du blir effektiv i ditt arbete
  • Och mycket, mycket mer!

Köp Premium

VD till RK Travel Group
Sista ansökningsdag:
3 mars 2024
Är du vår nya stjärna? Snart öppnar Scandic Södra Kajen
Sista ansökningsdag:
27 februari 2024
komoot is searching for a Partnerships & Sales Manager
Sista ansökningsdag:
29 februari 2024