Annons:

Blandningen är hemligheten på Cadierbaren

Anton Windmar är utsedd till årets bästa bartender av Bartenders’ Choice Award. Här berättar han hur man blir en vinnare bakom baren.

“Det går att bli en duglig bartender på någorlunda kort tid, men ska man bli en riktigt vass bartender så behöver man jobba i ganska många år”

Grattis Anton Windmar, du är utsedd till årets bästa bartender. Varför vann du, tror du?

– Stort tack! Wow, det är svårt att sätta fingret på så här ganska snabbt inpå, men jag vill tro att jag har hållit en bra nivå under en längre tid. Det är verkligen fantastiskt att få den uppskattningen från kollegorna i branschen, en svårbeskriven känsla som är helt magisk. Men som bartender är jag nog ganska allround.

Cadierbaren prisas också för årets bästa cocktailmeny i Bartenders’ Choice Award, vad är hemligheten?

– Det blir nog en ganska välkänd hemlighet i så fall, men vi gillar att ta konceptet hela vägen. Allt ifrån cover, till hur pappret känns, till konsten, glaset, doften och till sist smaken, som egentligen är det sista man som gäst upplever. Vi har för att binda ihop vårt koncept med konst från geografiska platser och fenomen, jobbat med många svenska designers och glasbruk för att fortsätta förmedla känslan och den röda tråden. Det är lätt att den visuella upplevelsen av en cocktail glöms bort, och det har vi också satsat mycket på. 

Cadierbaren är en klassisk bar med ännu mer klassiska drinkar. Hur skapar man något nytt på ett ställe där de flesta vill ha Manhattan, GT och Dry Martini precis som på sextiotalet?

– Vi älskar blandningen! Vi gör lika många klassiker som vi gör cocktails från våran cocktailmeny, och det är det som skapar den underbara internationella känslan i Cadierbaren. Att man kan sitta och dricka en cocktail som heter Rauk, som ska vara Gotland i cocktailform, och sedan får en perfekt dry martini efter det, är precis det det handlar om hos oss.

Cadierbaren.

Många vet vem du är, men inte alla 50 000 Travel News-läsare. Vem är du?

– Jag har jobbat som bartender och barchef i nästan hela mitt vuxna liv, så mitt professionella liv har varit först och främst baserat i Sverige men också ett gäng år i London, bland annat på Artesian på hotellet The Langham. Inom Sverige har jag jobbat både i Stockholm, Uppsala och i Åre. Jag bor i Uppsala tillsammans med min fru, och spenderar större delen av min lediga tid där. 

“Hitta förebilder att se upp till och lära sig av, prata med dem och se vad de gick igenom för svårigheter, lär dig av vad de är bra på nu”

Hur blir man en bra bartender?

– Man behöver våga lägga åren bakom baren. Det går att bli en duglig bartender på någorlunda kort tid, men ska man bli en riktigt vass bartender så behöver man jobba i ganska många år. Hitta förebilder att se upp till och lära sig av, prata med dem och se vad de gick igenom för svårigheter, lär dig av vad de är bra på nu. Prova drinkar, och se till att lära dig smak, men samtidigt inse att gästen framför dig är det allra viktigaste.

Ellery Beach Club X.

“Att jobba i ledarskapsroll under en pandemi var väldigt utmanande men otroligt utvecklande”

Vad lärde du dig på Ellery Beach?

– Jag lärde mig väldigt mycket, framför allt var det otroligt lärorikt att vara en del av en hotellöppning. Att jobba i ledarskapsroll under en pandemi var väldigt utmanande men otroligt utvecklande. Något jag verkligen fick med mig var att svåra beslut måste tas ibland, även om de är just svåra.

Och om Elektroteknik på Uppsala universitet.

– Att studera till ingenjör är verkligen inget jag ångrar, även om jag inte använder den utbildningen. Jag tror att det är väldigt bra för väldigt många att studera. Det jag använder mest i min nuvarande jobbroll är förmågan att få ihop kompetenta excel-ark som gör mitt jobb lättare haha. 

Reseindustrins största utmaning? 

– Omställningen till en ännu större hållbarhet är nog där jag ser att det finns väldigt mycket kvar och det skulle behöva gå ännu fortare. Kan vi som bransch lyckas med det inom en rimlig tidsram så har vi otroligt mycket vunnet. 

Namn: Anton Windmar 

Titel: Bar manager, Cadierbaren på Grand Hôtel 

Familj: Fru Maja 

Bor: Uppsala

Senaste resa: Köpenhamn för Bartenders Choice Awards  

Favoritnyckeltal: Om något så gillar jag att ha koll på råvarukostnaden för sprit.

Grand Hôtel i Stockholm.

Favorithotell: Grand Hôtel Stockholm, så klart.

Favoritfärjebolag: Alla som tar mig till en solig plats.

Favoritkryssningsbolag: Pass, brukar faktiskt inte vara så frekvent på kryssningsfartygen. 

Favoritreseapp: Netflix haha. Man vill kunna slappna av med en bra serie efter en lång resdag. 

Favoritdestination: London, UK. Sedan jag bodde där försöker jag åka tillbaka 1-2 gånger om året.

Min drömresa: En mat och dryckesresa till Japan hade varit helt otroligt. 

Detta vet vi inte om dig: Jag har sedan jag var lite (tro det eller ej), velat bli bartender, och hade bokat en utbildning i London direkt efter studenten.

Kommentarer är stängda.

Flygtaxis Support söker nya medarbetare
Sista ansökningsdag:
4 juni 2024
Area Sales Manager till Stockholm
Sista ansökningsdag:
5 juni 2024
Clarion Hotel Post söker Food & Beverage Director
Sista ansökningsdag:
28 maj 2024