Annons:

Premium

Stordalen bygger små japanska hus

Strawberry bygger ut sitt japanska spahotell Yasuragi i Nacka med ett antal småhus. ”Vi tror på kai-sen, ständig förbättring”, säger Petter Stordalen. Av: Leif Holmkvist.

Strawberry köpte LO:s kursgård Hasseludden i Saltsjö-Boo 2006, som då byggts om till spa- och konferensanläggning i japansk stil. Det var logiskt, eftersom byggnaden ritats av den japanske arkitekten Yoji Kasujima och uppförts i naturnära stil 1970.

Strawberry byggde till 27 rum och Yasuragi har i dag 191 rum och 422 sängar. Nu ligger nästa utbyggnad på ritbordet hos Krok och Tjäder Arkitektbyrå i form av ett antal små hanare-hus på klipphällarna utanför huvudbyggnaden. Hanare betyder avskildhet på japanska.

– Jag älskar den här utsikten över Höggarnsfjärden och inseglingen till Stockholm, sade Petter Stordalen till Nacka Värmdö Posten när han presenterade planerna för 200 Strawberryanställda.

Från början hade Petter Stordalen planer på ett Norges hus upp på berget ovanför Yasuragi, men den norska stiftelse som skulle delfinansiera hoppade av.

– I ett samarbete måste båda satsa, säger han, och så blev det inte. Det var tråkigt, men de här planerna är bättre. Små japanska hus smälter in i miljön.

I Nacka äger Strawberry också konferensanläggningen Skepparholmen några stenkast bort genom tallskogen samt Clarion Hotel Tapetfabriken i Sickla.

På nytt jobb