Annons:

Privatekonom: En vecka i fjällen ökar mer än inflationen

Sportlovet kan bli en dyr historia – åtminstone för den som vill åka skidor. För barnfamiljen har kostnaden för en vecka till fjälls ökat med omkring 5 000 kronor jämfört med förra vintersäsongen. – Det är en väldigt stor ökning, säger Länsförsäkringars privatekonom Stefan Westerberg till TT.

Sportlovet kan bli en dyr historia – åtminstone för den som vill åka skidor. För barnfamiljen har kostnaden för en vecka till fjälls ökat med omkring 5 000 kronor jämfört med förra vintersäsongen.

Enligt Skistar är bokningstrycket högt inför vintersäsongen. Anledningen stavas bland annat en rekordsvag krona vilket gör att många svenskar väljer bort europeiska berg för inhemsk lagg. Dessutom tillkommer turister från exempelvis Danmark, Norge och Tyskland.

Samtidigt har kostnaderna för en vecka i de svenska fjällen ökat stadigt de senaste åren. I vinter beräknas en sportlovsvecka i Åre i genomsnitt kosta 41 375 kronor för en familj med två barn. Omkring 5 000 mer än fjolårssäsongens 36 286 kronor.

Källa: Länsförsäkringar.

Det är också en fördubbling sedan 2013 då motsvarande resa kostade 20 827 kronor.

– Det är en betydligt större ökning än den inflation som vi har haft under samma tidsperiod. I dagsläget betalar man väldigt mycket för en vecka i fjällen, säger Stefan Westerberg.

En kommentar

  1. hans: Resor, hotell, flyg, restaurang och evenemang har varit en del till att inflationen har ökat, med påföljd att räntorna har ökat. ”Det är mycket glädjande att den privata efterfrågan på hotellmarknaden visar motståndskraft mot hög inflation och stigande räntor.” Och därför är uttalade som det här mycket besynnerligt ifrån Visita.
Flygtaxis Support söker nya medarbetare
Sista ansökningsdag:
4 juni 2024
Area Sales Manager till Stockholm
Sista ansökningsdag:
5 juni 2024
Clarion Hotel Post söker Food & Beverage Director
Sista ansökningsdag:
28 maj 2024