Annons:

Det svenska flygresandet fortsätter att öka

I oktober fortsätter efterfrågan på flygresor att hålla i sig och sammantaget flög 2,9 miljoner resenärer via Swedavias tio flygplatser, en ökning med 6 procent jämfört med oktober i fjol. Höstlovsresandet har inletts starkt i slutet av månaden och efterfrågan fortsätter att vara högre för utrikesresor inom Europa medan trenden med en svagare återhämtning för inrikesresandet består, enligt ett pressmeddelande.

– Trots utmanande omvärldsfaktorer ökade antalet resenärer under oktober vid våra flygplatser med 6 procent jämfört med oktober i fjol. Att mötas såväl privat som i jobbet genom att resa är något som vi fortsätter att prioritera. Utrikesresandet främst till Europa från Arlanda är fortsatt motorn i utvecklingen, medan återhämtningen för inrikesresandet liksom tidigare har en svagare utveckling under månaden. Vissa av våra regionala flygplatser såsom Luleå Airport visar styrka och är i det närmaste tillbaka på resenivåer före pandemin. Men sammantaget ligger inrikesresandet vid våra flygplatser kvar på cirka 70 procent av nivåerna för resandet före pandemin 2019, säger Jonas Abrahamsson, Swedavias vd och koncernchef i ett pressmeddelande.

Totalt reste 2,9 miljoner resenärer via Swedavias flygplatser under oktober, vilket är en ökning med 6 procent jämfört med oktober 2022 och utgör 81 procent av prepandeminivåerna 2019. Utvecklingen är fortsatt främst driven av ett ökat utrikesresande via Sveriges största flygplats, Stockholm Arlanda Airport. Utrikesresandet ökade totalt sett med 8 procent till 2,1 miljoner resenärer jämfört med oktober förra året, medan det totala inrikesresandet i princip ligger kvar på samma nivåer som oktober 2022.

Stockholm Arlanda Airport hade 1,9 miljoner resenärer under månaden, en ökning med 7 procent jämfört med oktober förra året. Utrikesresandet ökade med 8 procent till 1,6 miljoner resenärer medan inrikesresandet ökade med 3 procent till närmare 330 000 resenärer.

Göteborg Landvetter Airport hade 480 000 resenärer under oktober, en ökning med 10 procent jämfört med förra årets oktober. Utrikesresandet ökade med 12 procent till 418 000 resenärer medan inrikesresandet minskade med 4 procent till 62 000 resenärer.

Övriga Swedavia-flygplatser hade en varierad utveckling under oktober. Resandet vid Malmö Airport och Bromma Stockholm Airport hade en svagare utveckling, driven av ett något minskat inrikesresande under oktober och antalet resenärer minskade med 8 procent respektive 5 procent jämfört med oktober i fjol.

Luleå Airport och Åre Östersund Airport är de regionala Swedavia-flygplatser som hade bäst resenärsutveckling under oktober jämfört med oktober i fjol. Luleå Airport är även den flygplats som haft den bästa trafikutvecklingen jämfört med prepandeminivåerna 2019.

Oktober månads trafikutveckling – antal resenärer:

Kommentarer är stängda.

VD till RK Travel Group
Sista ansökningsdag:
3 mars 2024
komoot is searching for a Partnerships & Sales Manager
Sista ansökningsdag:
29 februari 2024
Är du vår nya stjärna? Snart öppnar Scandic Södra Kajen
Sista ansökningsdag:
27 februari 2024