Annons:

Ingen framtid för stadsflyg i Göteborg

Den svenska flyghistorien har tre platser som fungerat som stadsnära flygplatser: Bromma, Bulltofta och Säve. Men Säve i Göteborg har ingen framtid som stadsflygplats. Planerna för för elektriska flyg på Säve är skrotade och flygplatsen läggs ned. Text: Janne Sundling

Heart Aerospace hade stora planer på att bygga världens första kommersiella industri för elektriska flygplan på den gamla flygplatsen. Det talades om att 500 arbetstillfällen skulle skapas vid platsen de kommande åren. Fastighetsägaren Castellum planerade investera tio miljarder kronor i området.

Men Heart Aerospace skrotar sina planer vid Säve flygplats, landningsbanan kommer inte att rustas upp, utan avvecklas, skriver HelaHisingen. 

Castellum köpte Säve 2018 från Serneke. Serneke hade i sin tur köpt flygplatsen två år tidigare.

–Att nu avveckla landningsbanan är en direkt följd av Hearts avbrutna etablering och vi ser fler olika alternativa utvecklingar framåt för området, säger Anders Fredriksson, verksamhetsansvarig för Gateway Säve hos Castellum till HelaHisingen.

Flygplatsen har lags ner en gång tidigare: 2015. Tidigare flög WizzAir och Ryan Air där. Men landningsbanan bedömdes vara för dålig. 

3 kommentarer

  1. Flygkonsult: Hearts bortfall får inte inverka på framtidens flyg i Göteborg. Castellum måste ta höjd för kommande flygetableringar under närmaste åren. Det är inte bara Heart som jobbar med elflyg. Dessutom kommer eVTOL, flygplan med electrobränslen, SAF, etc. Det är nu det händer och då är Säve flygplats ypperlig för dessa verksamheter. Tänk om och tänk rätt Castellum
  2. International Airline support (Ltd): Mycket dåligt omen. Man lägger inte ner en flygplats, flyget är nutid och framtid. Visserligen ligger Landvetter bara 12-15 minuter från centrala Göteborg och är ett bekvämare alternativ än Säve för hela Göteborg med omnejd. Men Säve, som ligger betydligt längre bort och knappast kan kallas cityflygplats fyller ett syfte för forskning och utveckling.
  3. Joakim: Vad är det med Göteborg?? Sätta en käpp i propellern är vad Göteborgs stad o Castellum gör för Heart ! Och Göteborgs framtid. Hur startade SKF, Volvo m fl en gång i tiden tror man?? Kom igen nu, gör nåt bra för att väga upp det där hålet i Haga.