Annons:

Kommunjakt på etablering av elflygindustri

En elflygplansindustri som kan ge upp till 500 jobb. Beskedet att elflygbolaget Heart Aerospace lämnar gamla flygplatsområdet på Säve i Göteborg väcker förhoppningar bland svenska kommuner om nyetablering. Text: Janne Sundling

Växjö kommun var enligt uppgift snabbast att agera. Växjö har i dagarna skickat in en ”preliminär offert” som erbjuder Heart Aerospace att etablera sig i staden, berättar Barometern.

– Vi har påbörjat en dialog med dem kring det här. Sedan är det ju en bit ifrån att vi har kommit vidare. Förra veckan gjorde vi ett första inskick från vår kommun om vad vi kan erbjuda. Det är egentligen ett första förslag på vad vi kan erbjuda dem som kommun, säger Jessica Johanneson, tillförordnad näringslivschef och näringslivsutvecklare på Växjö kommun, till Smålandsposten.

Kommunstyrelsens ordförande i Kalmar, Johan Persson (S), säger till Barometern att han ”vet att ett bolag haft kontakt med flygplatsen i Kalmar” men känner inte till om det rör sig om Heart Aerospace. 

– För ett antal månader sedan fick jag en kontaktperson på Heart Aerospace dit jag ställde en mejlfråga om det fanns intresse. Sedan har vi inte följt upp det. Mer än så har det inte varit. Vi har förstått att huvudkontoret ska ligga kvar i Göteborg, säger Ronny Lindberg, vd på Kalmar Öland airport, till Barometern-OT.

Sofia Graflund, operativ chef på Heart Aerospace, skriver i ett mejl till Smålandsposten: ”Vi är i processen att utvärdera offerterna och väljer att inte uttala oss i dagsläget”.

Två andra kommuner som kan försöka locka till sig en etablering är Trollhättan och Skövde.

I Trollhättan finns stora lediga industrilokaler i Saabs före detta fabrik, som också ligger i direkt anslutning till flygfältet. Nyligen bestämde sig elbilsföretaget Nevs att stänga ned i Trollhättan. 

I Skövde lades flygplatsen ned 2021 och platsen var den som kommunen erbjöd som etableringssajt när Skövde tävlade om att bli platsen för Northvolts nästa fabrik. Northvolt valde i stället att bygga ut på Torslanda i Göteborg, i nära anslutning till samarbetspartnern Volvo Cars.

Både Trollhättan och Skövde har bra förbindelser med Göteborg, vilket kan tala till deras fördel. Trollhättan har dessutom en industriell flygtradition genom Volvo flygmotor. 

2 kommentarer

  1. International Airline support (Ltd): HQ och R&D och produktion 30-50 mil ifrån varann - en korkad idé. Heart Aerospace skall naturligtvis etableras i anslutning till Landvetter flygplats. Begär samma gynnsamma villkor som t ex Växjö erbjuder.
  2. Erik: Elflyg på kortdistans/inrikes kan säkert bli en möjlighet. Men däremot kommer vi aldrig få se ett elflyg på långdistansflygningarna, av rätt självklara skäl. Det är helt enkelt inte tekniskt möjligt att bygga ett elflyg med ett batteri stort och kraftfullt nog att flyga i 10-15 timmar non-stop, dessutom med passagerare och last. Till det behöver även andra scenarion räknas in, som dåligt väder, go-arounds osv. Vet inte riktigt hur man i dessa diskussioner tänkt att lösa den problematiken.