Annons:

Pensionärer lämnar när Jula tar över Gysinge

När pensionärsorganisationen PRO sålde sin herrgård i Gysinge till Jula hotell och konferens var tanken att PRO skulle fortsätta ha sin folkhögskola kvar i byggnaden. Men snart flyttar PRO all verksamhet från Gysinge. Text: Janne Sundling

”Kostnaderna för kurslokaler, mat och boende ökar kraftigt med den upprustning som Jula gör”

– Fyrstjärnigt hotell blir för dyrt för våra deltagare, säger rektorn Titti Berg, till Arbetarbladet.

Gysinge herrgård såldes hösten 2021 till Julas hotellkedja. Gysinge hade då ägts av PRO sedan 1969 och pensionärsföreningen har där drivit en folkhögskola med olika kurser.

– Vi som folkrörelse har inte råd att driva en så stor anläggning vidare. Svårigheterna under pandemin var också en orsak till att vi fattade det här beslutet, sade Christina Tallberg, dåvarande ordförande för PRO, om varför de sålde herrgården.

PRO folkhögskola skulle samarbeta med Jula hotell och konferens och fortsätta ha verksamhet i herrgården.

Men därefter har PRO tagit beslutet att lämna Gysinge. Orsaken är att det blir för dyrt för kursdeltagarna att övernatta på herrgården. Kostnaderna för kurslokaler, mat och boende ökar kraftigt med den upprustning som Jula gör. Herrgården ska utvecklas till ett fyrstjärningt hotell och då har inte pensionärer råd att bo där under kurserna. 

Under våren pågår ett tiotal kortare kurser. När de är avslutade försvinner PRO, efter drygt 50 år, från Gysinge.

– Det känns jättetråkigt. Nu söker vi samverkan med andra folkhögskolor för våra kortare kurser och sen ansöker vi hos folkbildningsrådet om att få flytta vårt säte till Huddinge. 80 procent av folkhögskolans verksamhet sker redan nu på andra orter, säger Titti Berg.

PRO har förutom kurserna haft kontor och administration i Gysinge. Den flyttas till Färnebo folkhögskola i Österfärnebo. 

Kommentarer är stängda.

Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Affärsresesäljare till Travel Service
Sista ansökningsdag:
18 april 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Producent för grupp & konferens till Travel Service
Sista ansökningsdag:
18 april 2024