Annons:

Premium

Inför sista åket som vd: Svemestertrenden här för att stanna

Rekordsiffror, fler åkare och fler som åker fler dagar, fler både på skidorterna i fjällen och i backen hemmavid. Men skidturismen hade en uppgång redan innan corona, och det är ingen pandemiboom som går över, menar Titti Rodling, vd för SLAO, Svenska Skidanläggningars Organisation. Text: Janne Sundling

”Vi ser inga tecken det skulle gå åt andra hållet. Många nya gäster har upptäckt skidåkning. Vi ser det också i också ökade investeringar, förbättringar i kärnverksamheten med ännu bättre upplevelser”

Sista åket? Ja, i backarna har det passerat för länge sedan. Men ett 50-tal anläggningar satsar på sommaraktiviteter och skidorna ersätts i allmänhet av cykel.

Men snart är det sista åket för Titti Rodling som vd för SLAO. När styrelsen rekryterat en ny vd i höst lämnar hon efter sju år. Men åka skidor kommer hon fortsätta göra.

– Ja, jag älskar att åka skidor. Det har varit en förmån i jobbet att vara ute och besöka många anläggningar. Men jag är ganska kräsen, säger hon.

Här kommer några trendspaningar från hennes år som skidanläggningarnas företrädare:

– Det vi sett de sista åren är svemestertrenden. Många väljer att semestra i Sverige och upplevelserna i naturen. Det fanns innan pandemin också, men har förstärkts. Kombinerat med en hälsovåg som gör att vi rör på oss mer.

Men i mars-april 2020 såg det ganska nattsvart ut.

– Första påsken stängdes det ned på många håll. Men med hårt arbete och samverkan hittade vi bra lösningar som gjorde vi…

Har du redan Premium? .

Läs vidare med Premium

Ingår

  • Exklusiva analyser och sammanställningar av data för branchen
  • Unika intervjuer med reseindustrins viktigaste makthavare
  • Artiklar med tips och råd om hur du blir effektiv i ditt arbete
  • Och mycket, mycket mer!

Köp Premium