Annons:

Premium

MTRX vd Filip Thunells omöjliga uppdrag

Travel News möter tågbolaget MTRX vd Filip Thunell för en längre intervju. Han har varit den högsta chefen på SJ:s stora utmanare i drygt två år. Men han har en lång karriär i det globala tågbolaget med HQ i Hongkong. Filip har tidigare varit trafikchef på pendeltåget i Stockholm och säkerhetschef MTR Nordic. Nu leder han MTRX som kör sex röda tågset mellan Stockholm Göteborg. Filip Thunell vet alltså hur man kör tåg, men frågan är om han vet hur man gör det lönsamt på en “fri” marknad?  Text: Viggo Cavling

”Vi kunde öka vår kapacitet och ta över när SJ drog in tåg. Förklaringen är att vi har bra nya tåg och att de är bra serverade”

Vi träffas på MTRX huvudkontor på Hälsingegatan några stenkast från tågbolagets depå i Hagalund. Det är fredag förmiddag och ganska ödsligt. Vi sätter oss i ett konferensrum utan fönster tillsammans med presschefen Erik Söderberg. 

Min första fråga handlar om det faktum att MTR nyligen förlorade rätt att köra pendeltåg i Stockholm. Kontraktet bröts i förtid och just nu har SJ uppdraget. Bakgrunden är att politikerna i Region Stockholm bestämde att tågvärdarna ombord på tågen skulle sägas upp och ersättas med kameror. Det fick lokförarna att göra revolt och en vild strejk utbröt vilket förstås skapade enorma problem i pendeltågstrafiken. 

Jag undrar nu hur det känns att förlora ett miljarduppdrag för att politiker fattar konstiga beslut?

Filip Thunell i korrekt kostym och vit skjorta skruvar på sig och håller förstås inte med. 

Uppsägningen var ett gemensamt beslut som kunde kopplas till den lokförarbrist som uppstod efter pandemin när samhället skulle starta upp igen. Det var en utmaning att få allt att fungera igen.

Och så är vi redan nu vid…

Har du redan Premium? .

Läs vidare med Premium!

Ingår

  • Exklusiva analyser och sammanställningar av data för branchen
  • Unika intervjuer med reseindustrins viktigaste makthavare
  • Artiklar med tips och råd om hur du blir effektiv i ditt arbete
  • Och mycket, mycket mer!

Köp Premium