Annons:

Premium

Högsta domstolen prövar Sturecompagniets rätt till ersättning

Rätten till ersättning för restauranger och nöjesställen under pandemin ska nu prövas av Högsta domstolen, skriver Dagens Juridik. Fallet det handlar om gäller Sturecompagniet som förlorade i både tingsrätten och hovrätten. Text: Janne Sundling

”Sturecompagniet hade inte förbjudits att driva sin verksamhet på försäkringsstället på så sätt som avses föreskrifterna, menade Gjensidige”

Sturecompagniet har en företagsförsäkring hos Gjensidige som innefattar bland annat skydd för avbrott i verksamheten. Ett särskilt villkor avser en så kallad epidemiavbrottsförsäkring.

Epidemiavbrottsförsäkringen ger ersättning om det handlar om ”avbrott till följd av myndighets ingripande… som görs under försäkringstiden och som föranleds av smittsam sjukdom som upptäcks under försäkringstiden”.

Sturecompagniet stängde från den 25 mars 2020 och anmälde den 8 april 2020 försäkringsfall till Gjensidige. Försäkringsbolagets skadeavdelning meddelade den 14 april 2020 att försäkringen inte kunde gälla.

Sturecompagniet yrkade att tingsrätten skulle fastställa att Gjensidige enligt Epidemiavbrottsförsäkringen är skyldigt att ge ersättning för inträffad skada samt avbrott i Sturecompagniets verksamhet som uppkommit på grund av Folkhälsomyndighetens föreskrifter.

Försäkringsbolaget hävdade att det inte utgjorde något myndighetsingripande. 

Sturecompagniet hade inte förbjudits att driva sin verksamhet på försäkringsstället på så sätt som avses…

Har du redan Premium? .

Läs vidare med Premium

Ingår

  • Exklusiva analyser och sammanställningar av data för branchen
  • Unika intervjuer med reseindustrins viktigaste makthavare
  • Artiklar med tips och råd om hur du blir effektiv i ditt arbete
  • Och mycket, mycket mer!

Köp Premium