Annons:

BILDEXTRA: Nu öppnar Tekniska museets största satsning någonsin: Wisdome

Ett arkitektoniskt mästerverk som tänjer på gränserna för vad som är möjligt att bygga i trä. Nu öppnar Wisdome Stockholm på Tekniska museet, enligt ett pressmeddelande.

Upplevelser långt bortom det vanliga I Wisdome Stockholm skapas upplevelser som tar publiken längre bort, närmare inpå och djupare ned än de  någonsin varit. Tekniken är av absolut världsklass och  tillsammans med enorma datakluster kan upplevelser  skapas live, uppkopplat mot den senaste satellitdatan i  verktyget OpenSpace. 

Wisdome gör det möjligt att resa  fritt i Universum och tillsammans med museets  explainers upptäcka världen genom verklig data direkt  från den forskningen. Men domen och den spektakulära Trähallen ger också  möjlighet att utforska mötet mellan konst och teknik,  där samarbeten med KMH, Beckmans och fristående  kreativa aktörer skapar helt unika upplevelser. 

– Vi vill fylla den här fantastiska platsen med upplevelser från förmiddag till sena kvällar. Med Wisdome Stockholm blir Tekniska museet en plats där konst, kultur, teknik och vetenskap kan mötas på helt nya sätt, säger  Fanny Söderström Aupeixchef i ett pressmeddelande.

Arkitektkontoret Elding Oscarson har ritat en byggnad  som utmanar. Den sätter material och konstruktion på  prov och tänjer på gränsen för vad som är möjligt. Det  välvda taket med sina långa spännvidder på 48 meter är helt självbärande utan mittpelare, utfört i en så kallad  gridshell-teknik med både krökta och vridna balkar som  bara återfinns på ett fåtal platser i världen. Rutnätskon struktionens 25 lager är uppbyggda av drygt 20 kilo meter LVL-fanér, som formats och monterats på plats  med en felmarginal på mindre än en millimeter. Något liknande har aldrig tidigare gjorts. 

I mitten av trähallen finns den stora domen av trä, med  100 sittplatser och visualiseringsteknik i världsklass. Kupolen är 12 meter hög och cirka 22 meter i diameter.

Se Travel News chefredaktör Viggo Cavlings intervju med arkitekt Jonas Elding här:

Kommentarer är stängda.

komoot is searching for a Partnerships & Sales Manager
Sista ansökningsdag:
29 februari 2024
VD till RK Travel Group
Sista ansökningsdag:
3 mars 2024