Annons:

IK Brage vill bygga ny eventarena för 240 miljoner

IK Brage som spelar i Superettan vill bygga en helt ny eventarena på med plats för 6 000 åskådare. Kostnaden, 240 miljoner, ska till stor del finansieras av ett nytt bostadsområde där nuvarande Domnarvsvallen står i dag. Text: Janne Sundling

”Att utveckla Borlänges besöks- och evenemangsnäring tycker vi är en viktig del”

För ett år sedan bestämde Brage på sitt årsmöte att planera för en ny arenalösning. En arenagrupp tillsattes, som sedan dess har arbetat riktlinjer för en ny hemmaarena.

Men Brages plan är att man lämnar anrika Domnarvsvallen och i stället bygger en helt ny arena på Östra Hagalund, där Peace & Love-festivalen hölls tidigare.

Den nya anläggningen skulle då heller inte bara byggas med fotboll i åtanke.

– Vi tror att det är betydelsefullt att skapa en eventarena. Det kan vara för konserter. Vi pratar om en modern mötesplats, inte bara för fotboll, förklarar Gunnar Malm, sammankallande i arenagruppen.

– Vi tycker att vi kan hjälpa till med att tajta ihop staden. Det är nära till centrum, nära till Galaxen, nära till järnvägen, nära till hotell och nära till krogar och liknande. Att utveckla Borlänges besöks- och evenemangsnäring tycker vi är en viktig del för hela attraktiviteten av Borlänge, säger Malm till Södra Dalarnas Tidning.

Två alternativ fanns från början – att bygga om nuvarande Domnarvsvallen eller att bygga nytt på annan plats.

Nybygget är tänkt att finansieras med att området där Domnarvsvallen ligger görs om till ett bostadsområde med 500-600 lägenheter.

– Genom att skapa förutsättningar för bostäder så kan vi också skapa förutsättningar för byggrätter. Och de skulle kunna vara en väsentlig del av den ekonomiska kalkylen för att bygga det här, säger Gunnar Malm till tidningen.

Enligt Brages beräkningar kommer en helt ny arena att kosta 240 miljoner kronor att bygga. Att bygga om Domnarvsvallen skulle kosta 200–250 miljoner, men då skulle man heller inte få in de 176-188 miljoner som man beräknar kunna få in från byggrätter.

Hur kommunen ställer sig återstår dock att se. Brage har varit tydliga med att man vill ha en ny arenalösning på plats senast 2025. En tidsram som man inte har ändrat.

Kommentarer är stängda.