Annons:

Premium

Stort internationellt toppmöte i Stockholm

USA:s Anthony Blinken, Rysslands Sergej Lavrov liksom det färska tillskottet Annalena Baerbock, ny utrikesminister i Tyskland och partiledare för De gröna, kommer till Stockholm, eller åtminstone till Arlanda för ett tvådagarsmöte. 

Det är OSSE, Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, som möts 2-3 december. Mötet hålls i Stockholm eftersom Sverige har ordförandeskapet i OSSE under 2021.

Förutom de nämnda kommer utrikesministrar från Nordamerika, Europa och Centralasien.

Många OSSE-möten har passerat rätt obemärkt förbi, men det lär inte detta göra. Läget i Europa är mer spänt än på länge, med flyktingkrisen vid gränsen mellan Belarus och Polen och det allt mer hotfulla läget mellan Ryssland och Ukraina.

– Samarbetet inom OSSE har en viktig roll för att söka hållbara lösningar på kriser och konflikter som också påverkar säkerheten i Sveriges närområde, säger Sveriges utrikesminister Ann Linde i ett uttalande om mötet med de internationella kollegorna.

Logistiskt är platsen näst intill perfekt. Mötesarenan Scandinavian XPO är belägen endast fem minuter från Arlanda flygplats.

På nytt jobb