Annons:

Malmbanans urspårning katastrof för turismen – ”2300 nätter avbokade”

Svenska turistföreningens anläggning i Abisko har drabbats hårt av tågurspårningarna på Malmbanan.   ”Vi ser ett tapp på 15-20 procent när vi jämför med antalet gäster förra året”, säger områdeschef Marit Sarri till DI.

”Det finns frustration över att mycket av tiden läggs nu på resan istället för vistelsen”

I lördags skedde ännu en tågurspårning på Malmbanan och nu pågår reparationen av sträckan mellan Björkliden och Narvik. I december förra året spårade ett tåg ur bara sex kilometer norr om den senaste tågurspårningen, vilket orsakade ett stopp i 65 dagar.

Tåghaverierna påverkar turistmålet Abisko, vars gäster behöver ta ersättningsbussar för att nå fram till fjällstationen, samtidigt som det inte går tåg hela vägen till Narvik. 

”Vi har normalt en stor andel tågresande till Abisko Turiststation, och det är av stor vikt att man kan åka tåg ända fram till oss. Med nuvarande lösning blir det betydligt krångligare för våra gäster med flera byten längs vägen”, säger Marit Sarri till DI.

Fler byten innebär också att resan förlängs med långa väntetider.

”Det finns frustration över att mycket av tiden läggs nu på resan istället för vistelsen”, säger Marit Sarri.

Områdeschefen påpekar att tågproblemen redan kostat STF:s turistanläggning 3 miljoner kronor i minskade intäkter. I januari backade antalet gästnätter i Abisko med 16 procent jämfört med samma månad i fjol.  

”Vi har redan fått 2.300 nätter avbokade, utöver detta ser vi att nybokningar också bromsar in i och med att det råder en så stor osäkerhet kring transporten hit”, förklarar hon till DI.

Kommentarer är stängda.

Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024