Annons:

Rennäringen tränger bort fjällturismen i Jämtland

Ett nytt avtal är på plats för Svenska turistföreningens verksamhet i Jämtlands- och Härjedalsfjällen. Det innebär färre restauranger i fjällen och mindre service för besökare.

– Lagen är tydlig med att vi inte får bedriva verksamhet i det här området som orsakar avsevärd olägenhet för renskötseln. Genom att vi nu gemensamt hittat en bra nivå kan vi långsiktigt säkra tillgängligheten så att även kommande generationer kan få njuta av Jämtlandsfjällen, säger Maria Ros Hjelm, STF:s generalsekreterare till DN.

Maria Ros Hjelm, generalsekreterare, Svenska Turistföreningen

Under 2022 omsatte turismen i Jämtland och Härjedalen runt 6,5 miljoner kronor och innebar nära 12 miljoner gästnätter. 

I augusti slöt Svenska turistföreningen, STF, och berörda same­byar i området en överenskommelse som innebar att STF skulle stänga delar av verksamheten i västra Jämtlandsfjällen för ren­näringen och naturens skull. 

Beslutet innebär bland annat att fjällstugan Gåsen stängs den 1 januari 2024 och att flera restauranger kommer att stängas de kommande åren. Alla stugor och fjällstationer kommer att öppna två veckor senare under sommarsäsongen, av hänsyn till rennäringen och kalvarnas tillväxt, rapporterar DN.

7 kommentarer

  1. Nisse: Man undrar hur en restaurang kan störa renar? Särskilt när man ser dem längs vägarna i Norrland - särskilt lättstörda verkar de då inte. Renar är tamboskap som föds upp för slakt, med andra ord en näring precis som turismen. Dessa båda näringar borde kunna samsas på de enorma ytor som finns i fjällen.
    • Travel News: Verkligen, varför ska renarna är heliga i Sverige när grisar, kor och höns behandlas som skit? Renarna kan väl vara i en hage såsom alla andra djur vi äter.
  2. Henke: 54 öre / gästnatt - ingen big business direkt. Kolla upp siffrorna för säkerhets skull.
  3. Torbjörn: Fullt rimligt att renarna blir störda, då jag själv upplever att det blivit väl trångt på lederna. Det är fullt möjligt att den som lever i en större stad upplever att det är glest med folk på fjället om man möter någon var 200-300 m. Det är även fullt rimligt att restaurangerna stänger, då de rimligen inte är förenliga med det naturäventyr man förhoppningsvis är ute efter. Om det är en 3 rätters middag i slutet av dagsetappen, som behövs för att locka ut folk på fjället är man där av fel anledning.
    • Travel News: Vilket trams. Tamdjur ska hålla i en hage. Med tiden kommer de att vänja sig vid att folk tittar på dem ibland. Tänk när samerna är ansvariga turismen så är det aldrig några problem. Detta är en maktkamp mellan människor och har inget med vare sig natur eller djur att göra.
  4. Torbjörn: Det är Er kommentar som är tramsig. Den är korrekt så tillvida att det är en kamp mellan olika näringars rätt att nyttja ytan. Det har dock ALLT att göra med natur. Aktuellt område i västra jämtland är sedan några år, med boost av pandemin utsatt för en turisthype. Om vi överutnyttjar resursen falnar upplevelsen och "trots" att vi är svenskar, är vi helt säkert kapabla att orsaka varaktig skada. Jag skriver dessa kommentarer utifrån en önskan att fjällnaturupplevelsen ska bevaras. Jag är på intet vis någon stor "Samekramare", då jag upplever att deras hävdande som "naturfolk" rimmar lite illa med deras utveckling i samma riktning som oss andra. De flyger helikopter, kör motocross och skoter i sin kontakt med fjället.
    • Travel News: Respekt. När du skriver ditt efternamn blir det ännu mer respekt.
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024