Annons:

STF rasar mot regeringens nya budget

I regeringens budgetproposition för 2024 finns en höjning för att kunna köpa in mer värdefull naturmark. Men budgeten för att underhålla och sköta såväl befintliga naturreservat och nationalparker som de nya områden som ska köpas in höjs bara marginellt. Nu riskerar vindskydd, leder och dass att behöva stängas då pengarna inte räcker till hos länsstyrelserna menar Svenska Turistföreningen i ett pressmeddelande.

Svenska Turistföreningen, STF, var mycket kritiska när naturvårdsbudgeten halverades inför 2023. Den senaste månaden har hela 64 711 personer skrivit under föreningens öppna brev till miljöministern om att naturbudgeten behöver höjas rejält igen. Men när nu förslaget till statsbudget för 2024 är presenterat kan vi se att endast en marginell höjning gjorts för åtgärder/skötsel för värdefull natur.

–  Det är ett mysterium hur länsstyrelserna ska kunna ta hand om ännu fler naturreservat med mindre pengar. Vi förstår helt enkelt inte hur regeringen tänkt. Inför 2023 halverades skötselbudgeten och nu justeras den upp med 7 procent samtidigt som man satsar på att köpa in mer värdefull natur att skydda, säger Maria Ros Hjelm, generalsekreterare Svenska Turistföreningen i ett pressmeddelande.

Regeringen har meddelat att man vill satsa 500 miljoner kronor extra per år för att köpa in mer värdefull natur att skydda. Men anslaget för att sköta den skyddade naturen drogs ner från 2,1 till 1,1 miljarder kronor inför år 2023, till år 2024 höjs den marginellt till 1,2 miljarder kronor. Detta samtidigt som intresset för att vistas i naturen är högt och allt fler forskningsresultat pekar på behovet av naturvistelse utifrån ett folkhälsoperspektiv..

– Naturvårdsverket har konstaterat att den kraftiga minskningen i anslaget får konsekvenser i naturreservat och nationalparker i hela landet. Redan i sommar har vi sett varningsskyltar om trasiga spänger och vindskydd, stängda dass och överfulla soptunnor. Frågan är vad de långsiktiga konsekvenserna nu blir när det redan ansträngda anslaget ska räcka till att skydda ännu mer natur, säger Maria Ros Hjelm

Kommentarer är stängda.

Flygtaxis Support söker nya medarbetare
Sista ansökningsdag:
4 juni 2024
Clarion Hotel Post söker Food & Beverage Director
Sista ansökningsdag:
28 maj 2024
Area Sales Manager till Stockholm
Sista ansökningsdag:
5 juni 2024