Annons:

STF stänger verksamheter i Jämtland: ”Är självkritisk”

Svenska turistföreningen, STF, presenterade under torsdagen en rad olika förändringar i samband med en omförhandling av markavtalet med länsstyrelsen i Jämtland rapporter Sverige Radio.

Bakgrunden är ett kraftigt ökat besökstryck som inneburit stora problem för rennäringen i området.

Gåsens fjällstuga stängs och på Blåhammarens, Sylarnas och Helags fjällstationer lägger de populära restaurangerna ner.

Även antalet bäddar ska minskas på Blåhammaren och Sylarna fjällstationer. Vinter- och sommarsäsongerna kommer också att kortas.

Antalet gästnätter på de boenden som STF driver i Jämtlands- och Härjedalsfjällen är omkring 50 000 per år och med den ökande turismen blir det svårare för länsstyrelsen att reglera hur människorna rör sig i området. Något som även försvårar renskötseln i området.

Att beskedet från STF kommer just nu beror på att det nuvarande avtalet mellan länsstyrelsen och STF, som reglerar hur marken används, går ut vid årsskiftet.

Maria Ros Hjelm, generalsekreterare, Svenska Turistföreningen

– Specifikt för detta område är att lederna går som i ett spindelnät. Lederna går överallt, säger Maria Ros Hjelm, STF:s generalsekreterare.

En av utmaningarna är att det i stora delar av det aktuella området saknas formellt skydd i form av naturreservat eller nationalpark. Det gör det svårare för länsstyrelsen att reglera hur människor rör sig i området.

– Vi har pratat och diskuterat mycket och det känns bra att vi kommit fram till detta, säger Jonas Kråik från Handölsdalens sameby som deltog vid pressträffen tillsammans med representanter från Tåssåsens och Mittådalens samebyar.

Enligt rennäringslagen kan länsstyrelsen bara ge tillåtelse för STF att använda marken om det inte leder till ”avsevärd olägenhet” för renskötseln.

Kommentarer är stängda.

Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024
Clarion Hotel Post söker Food & Beverage Director
Sista ansökningsdag:
28 maj 2024