Annons:

Podcast-intervju med Jonas Siljhammar, vd på Visita om besöksnäringens tickande bomb

Travel News chefredaktör Viggo Cavling träffade och intervjuade Jonas Siljhammar, vd på arbetsgivarorganisationen Visita under Almedalsveckan. Det blev ett samtal om bland annat sänkta arbetsgivaravgifter för unga. En tredjedel av de anställda i besöksnäringen är under 26 år. - Vi har de högsta arbetsgivaravgifterna i Europa, säger Jonas Siljhammar. Men vi pratade också om besöksnäringens tickande bomb.

Idag sysselsätter Visitas medlemsföretag 217 000 personer. Visita växer, för fem år sedan var medlemmar 5000, nu är 6000 företag anslutna till Visita. Krav för att vara med är att företagen tecknar kollektivavtal med sina anställda . 

Frågan om gårdsförsäljning har utretts tre gånger, ändå händer det inte så mycket. 

– Man kan verkligen undra varför det går så sakta, men vi får signaler att kommer ett lagförslag inom kort, säger Jonas Siljhammar, vd på Visita och fortsätter:

– Det är inget hot mot monopolet. Vi vill alla att Systembolaget ska vara kvar. 

Ett stort hot inför framtiden är att många företag i besöksnäringen har lånat pengar på sitt skattekonto. 

– Tyvärr har skulden ökat. 7000 företag var skyldiga 4,3 miljarder för ett år sedan. Nu har siffran ökat med ytterligare en miljard och fler företag som är skyldiga staten skattepengar. Det är en tickande bomb. Får vi en vikande konsumtion efter sommaren får många företag problem, säger Jonas Siljhammar, vd på Visita.

En kommentar

  1. CK: Liksom att väldigt många researrangörer lånat massor av miljoner via Kammarkollegiet, tala om tickande bomb...
Area Sales Manager till Stockholm
Sista ansökningsdag:
5 juni 2024
Flygtaxis Support söker nya medarbetare
Sista ansökningsdag:
4 juni 2024
Clarion Hotel Post söker Food & Beverage Director
Sista ansökningsdag:
28 maj 2024