Annons:

Trots 100-årsjubileum och miljardinvesteringar – Liseberg tjänar inga pengar i år

2023 är ett av de mest händelserika åren i Lisebergs historia, med ett 100-årsjubileum som innefattat ett helt nytt hotell, ny attraktion och bygget av den nya vattenvärlden Oceana. Investeringar på flera miljarder har genomförts under året.

Året har hittills präglats av firanden och spektakulära invigningar, men besökssiffrorna för sommarsäsongen speglar dessvärre en annan, mer ansträngd verklighet, enligt ett pressmeddelande.

Den 24e september, stängde sommarsäsongen för 2023 med totalt 1,55 miljoner besökare i Lisebergsparken, vilket visar en minskning på 6procent jämfört med föregående år. Även omsättningen i parken har gått ned med cirka 10 procent, primärt som resultat av färre besökare, frysta priser och en lägre omsättning per gäst.

Till skillnad från 2022 som kom att bli ett rekordår för Liseberg (rörelseresultat (EBIT) på 240,0 mkr), förväntar sig nu koncernen ett 0-resultat 2023.

– Siffrorna är inte i linje med våra förväntningar, men en förståelig konsekvens av fyra mycket turbulenta år, under och efter pandemin, säger Andreas Andersen, vd på Liseberg i ett pressmeddelande.

Liseberg har i likhet med många andra parker runt om i Europa upplevt en vikande marknad, särskilt under högsäsongen, orsakat av primärt tre faktorer: Det generellt mer ansträngda privatekonomiska läget har påverkat gästernas vilja att besöka Lisebergsparken. Även vädret har haft en enorm påverkan, där sommaren 2023 blev den kallaste och regnigaste sommaren sedan 1939. Den omtalade stormen Hans kostade i sig närmare 50 000 gäster och 30 mkr. i omsättning. Till sist går det inte heller att bortse från den tragiska olyckan på Gröna Lund, som påverkat nöjesparksbranschen i alla aspekter.

– De analyser vi kan göra från parken är nästan alltid en spegling av hur resten av samhället ser ut. Omvärlden styr till stor del, men vi gör givetvis även reflektioner över vad vi själva kan påverka när vi tittar in i kommande året, säger Andreas Andersen.

Det nyöppnade hotellet Liseberg Grand Curiosa Hotel har däremot haft en stark första sommar, med en hög beläggning som dessutom levererat ett mycket högt gästbetyg. Även projektet med vattenvärlden Oceana går enligt plan och planeras öppna tidigt sommaren 2024.

Innan året summeras väntar ytterligare två fullspäckade säsonger, närmast i tiden förvandlas Lisebergsparken till en filmisk höststorm, där Halloween öppnar 6 oktober. För att sedan följas av Jul på Liseberg som slår upp portarna den 18e november.

Kommentarer är stängda.