Annons:

Podcast-intervju med Skistars vd

- Naturturism är en fantastisk möjlighet för att utveckla svensk turism, säger Skistars vd Stefan Sjöstrand till Travel News. Text: Viggo Cavling

”Vi är absolut inte i taket”

Travel News träffade Skistars vd Stefan Sjöstrand och frågade om konflikten mellan rennäringen och turistnäringen i Jämtland och Härjedalen.

– Det är en svårt och komplicerad fråga. Det är ett ämne där jag inte är helt påläst. Rent allmänt handlar det om att ha respekt för olika aktörer. Vi vill vara en samhällsbyggare på de orter där vi verkar. Vi investerar i byggnader och liftar, men också genom att skapa vandringsleder. 

Hur går det?

– Det är en het debatt just nu eftersom det är lite statliga bidrag till vandringsleder för turism. Vi gör detta med egna medel för att skapa hållbarhet kring våra leder. Det gäller att samverka med de olika aktörerna och ha förståelse och respekt för varandras näringar. Pratar vi om rennäringen explicit så finns det perioder när renen mår bättre och sämre av att ha många människor omkring sig. Det måste vi ta hänsyn till och hjälpas åt. Mest konkret för oss är detta i Vemdalen, där fungerar det bra, säger Skistars vd Stefan Sjöstrand i podcasten.

Borde det inte gå att skapa mer kapacitet för fjällturism eller är vi i taket? 

– Vi är absolut inte i taket. Tvärtom finns det en fantastisk möjlighet, det gäller både svenskar och utländska besökare. 

För övrigt satsar Skistar för fullt inför årets vintersäsong med nya liftar, fler nedfarter, bättre snöproduktion, fler laddstolpar på väg till fjällen och fler restauranger vid foten av berget.

– Det tar lite tid att göra en transformation från ett vinterbolag i Europa till ett året-runt-bolag i Sverige, det börjar fungera efter tre år. Det tar lite tid att ställa om ett bolag som gjort på ett sätt i 45 år, säger Stefan Sjöstrand i podcasten. 

Flygplatsen i Sälen är ett sorgebarn som börjar må bättre. Det väntas 250 starter och landningar under säsongen i år. Men som Sjöstrand säger, det finns plats för fler flygbolag och linjer.

Lyssna på hela intervjun här med Acast.

Och här med Spotify

Kommentarer är stängda.

Flygtaxis Support söker nya medarbetare
Sista ansökningsdag:
4 juni 2024
Area Sales Manager till Stockholm
Sista ansökningsdag:
5 juni 2024
Clarion Hotel Post söker Food & Beverage Director
Sista ansökningsdag:
28 maj 2024