Annons:

Premium

527 arbetskraftsinvandrare till restaurangjobb förra året

De som lockas till jobb i Sverige från länder utanför EU ska ha en ”god försörjning” med lön och arbetsvillkor som motsvarar svenska kollektivavtal. Det föreslår regeringen i en proposition som den nyvalda riksdagen får ta ställning till. Förra året svarade restaurangbranschen bara för 2,5 procent av arbetskraftinvandringen. Och det är ytterst osäkert om förslaget går igenom. Text: Janne Sundling

”Inom restaurang gavs 527 arbetstillstånd, de flesta som kockar”

Från 2008 har arbetskraftinvandring varit möjlig om en arbetsgivare kan visa att anställningen gör det möjligt personen att ”försörja sig”. Nu ändra det i förslaget till ”en god försörjning”.

Migrationsverket har beräknat att lönen som lägst måste uppgå till 13 000 kronor per månad. Nu räknar man i stället med krav på lägstanivå i avtal, vilket betyder det dubbla.

Fackförbunden får yttra sig om avtalen för arbetskraftsinvandrare i dag. Men regeringen vill återinföra arbetsmarknadsprövning, där arbetskraftsinvandring ska tillåtas bara i de branscher där det råder brist på arbetskraft. 

Förra året beviljades 20 753 arbetstillstånd. Den allra största gruppen bestod av bärplockare och plansättare, som var en fjärdedel. Inom restaurang gavs 527 arbetstillstånd, de flesta som kockar. Det finns ingen särredovisning på Migrationsverket av dem som fått jobb inom hotellsektorn.

Teoretiskt skulle det kunna finnas en stabil majoritet för förslaget även efter riksdagsvalet. S, V och SD vill tillåta arbetskraftsinvandring enbart när kompetensen saknas i Sverige.

Men Jimmie Åkesson har sagt han är beredd att släppa på kravet i en regeringsförhandling. Samtidigt säger Moderaterna att de vill höja inkomstkraven för när arbetskraftsinvandring ska tillåtas.

Tidningen Arbetet har kollat de politisk partiernas syn…

Har du redan Premium? .

Läs vidare med Premium

Ingår

  • Exklusiva analyser och sammanställningar av data för branchen
  • Unika intervjuer med reseindustrins viktigaste makthavare
  • Artiklar med tips och råd om hur du blir effektiv i ditt arbete
  • Och mycket, mycket mer!

Köp Premium