Annons:

Premium

527 arbetskraftsinvandrare till restaurangjobb förra året

De som lockas till jobb i Sverige från länder utanför EU ska ha en ”god försörjning” med lön och arbetsvillkor som motsvarar svenska kollektivavtal. Det föreslår regeringen i en proposition som den nyvalda riksdagen får ta ställning till. Förra året svarade restaurangbranschen bara för 2,5 procent av arbetskraftinvandringen. Och det är ytterst osäkert om förslaget går igenom. Text: Janne Sundling

”Inom restaurang gavs 527 arbetstillstånd, de flesta som kockar”

Från 2008 har arbetskraftinvandring varit möjlig om en arbetsgivare kan visa att anställningen gör det möjligt personen att ”försörja sig”. Nu ändra det i förslaget till ”en god försörjning”.

Migrationsverket har beräknat att lönen som lägst måste uppgå till 13 000 kronor per månad. Nu räknar man i stället med krav på lägstanivå i avtal, vilket betyder det dubbla.

Fackförbunden får yttra sig om avtalen för arbetskraftsinvandrare i dag. Men regeringen vill återinföra arbetsmarknadsprövning, där arbetskraftsinvandring ska tillåtas bara i de branscher där det råder brist på arbetskraft. 

Förra året beviljades 20 753 arbetstillstånd. Den allra största gruppen bestod av bärplockare och plansättare, som var en fjärdedel. Inom restaurang gavs 527 arbetstillstånd, de flesta som kockar. Det finns ingen särredovisning på Migrationsverket av dem som fått jobb inom hotellsektorn.

Teoretiskt skulle det kunna finnas en stabil majoritet för förslaget även efter riksdagsvalet. S, V och SD vill tillåta arbetskraftsinvandring enbart när kompetensen saknas i Sverige.

Men Jimmie Åkesson har sagt han är beredd att släppa på kravet i en regeringsförhandling. Samtidigt säger Moderaterna att de vill höja inkomstkraven för när arbetskraftsinvandring ska tillåtas.

Tidningen Arbetet har kollat de politisk partiernas syn på frågan:

Socialdemokraterna JA. 

Återinför arbetsmarknadsprövningen. Har infört bindande anställningsavtal och anmälningsskyldighet för arbetsgivare när villkoren ändras.

Moderaterna NJA. 

Vill bara ge tillstånd om lönen överstiger ca 27 500 kronor i månaden. Ta bort möjligheten till spårbyte och stoppa arbetskraftsinvandringen för personliga assistenter.

Sverigedemokraterna JA. 

Vill egentligen återinföra arbetsmarknadsprövningen, men kommer inte kräva det i regeringsförhandlingar om lönegolvet för arbetskraftsinvandrare blir ”tillräckligt högt”.

Centerpartiet NEJ. 

Vill ”värna och utveckla dagens regler för arbetskraftsinvandring.” Kompetensbehovet är upp till företagen själva, enligt C.

Vänsterpartiet JA. 

Återinför arbetsmarknadsprövningen. Systemet är ”riggat för att arbetsgivare ska kunna utnyttja och ta hit lågbetald arbetskraft.”

Kristdemokraterna NJA. Vill se ett lönegolv på drygt 35 000/mån med undantag för bristyrken. Ta bort möjligheten till spårbyten och ”ta krafttag mot skrupelfria företag” men också stoppa kompetensutvisningarna.

Liberalerna NEJ. Vill ”göra det enklare för utländsk kompetens att komma hit och bidra till vårt land”. Samtidigt ska lönen räcka för att försörja sig i Sverige, enligt partiet.

Miljöpartiet NEJ. Vill behålla dagens öppna system, införa att nytt arbetstillstånd för högkvalificerade för att förhindra kompetensutvisningar. Men också öka kontrollen av oseriösa företag.

Beviljade arbetstillstånd 2021 Andel av samtliga i %:

Bärplockare/plantörer5 54626,7
IT-personal3 72317,9
Ingenjörer och tekniker1 3496,5
Civilingenjörer1 1785,7
Bygg1 0635,1
Skogsarbetare9234,4
Restaurang5272,5
Totalt20 753 

Källa: Migrationsverket

På nytt jobb